Az önkormányzat bezáratta a Shoah Cellar történelemhamisító kiállítását

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A tüntetőktől származó információink szerint, a pincehelyiség izraeli bérlője nem rendelkezett érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, az önkormányzat pedig ideiglenesen bezáratta a pincekiállítást a Wesselényi utcában.

Hónapok óta folyó levelezés és sajtótiltakozás előzte meg a demonstrációsorozatot, amit néhány önkéntes, illetve Mazsihisz alkalmazott folytatott az elmúlt napokban.

Mint ismeretes, a Mazsihisz 2017-ben tiltakozott az önkormányzatnál az izraeli fenntartó, Avner Friedman által működtetett Shoah Cellar történelmileg hamis állításokat tartalmazó kiállítása ellen, de intézkedés egészen eddig nem történt.

Az egyik hamis információkat közlő tabló a tárlaton

A tárlat a múlt héten közzétett Mazsihisz nyilatkozat szerint “primitív történelemhamisítást követ el”, és borsos belépőjegy fejében, meggyilkolt magyar állampolgárok százezreinek emlékén nyerészkedik.

“A marketing-anyagokban a „világ egyetlen, náci bunkerben megnyitott múzeuma”-ként nevezik meg a helyet – írta a Zsidó Múzeum igazgatója, Toronyi Zsuzsa egy korábbi cikkében.

Augusztus 29-i kuratóriumi ülésén a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány is úgy döntött, hogy tiltakozik, ezért az alábbi levelet juttatták el a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Gulyás Gergelyhez:

A néhány napja tartó kisebb tüntetések, szórólapozás és tiltakozások hatására, és miután – a tüntetőktől származó információk szerint – kiderült, hogy a kiállítás izraeli fenntartója nem rendelkezik érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel, az önkormányzat augusztus 31-re virradóra a pincetárlat ideiglenes bezárása mellett döntött.

Az erről szóló felirat fogadja mától a Shoah Cellar látogatóit a kiállítás helyett.

[popup][/popup]