“Vesszen a Shoah Cellar!” – folytatódik a tiltakozás

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A címben idézett éles tiltakozással hirdettek demonstrációt civilek a Dohány utcai emlékfa szomszédságában működő, történelemhamisítónak tartott kiállítás ellen.

Shoah Cellar – kritikusai szerint holokauszthamisító álmúzeum

Avner Friedman izraeli ügyvéd nehéz napokat élhet át. Ő a tulajdonosa és működtetője a Shoah Cellar-nak, a Mazsihisz és a Zsidó Múzeum által “primitív történelemhamisítónak” és “álmúzeumnak” tartott pincekiállításnak.

Tavaly Toronyi Zsuzsanna, a Zsidó Múzeum igazgatója írt a kétes intézményről, az elmúlt két hétben pedig megélénkült és szervezettnek tűnő tiltakozássorozat indult a Shoah Cellar ellen, ami zagyva történelemszemléletével sokaknál kihúzta a gyufát.

“Az első Holocaust-múzeum a világon, amit náci bunkerben rendeztek be” – hirdeti a történelmileg hiteltelen felirat, mely egyébként Szenes Hanna emlékét kívánja megörökíteni.

A zsidó szervezetekhez civilek csatlakoztak. Néhányan a napokban több ízben is megjelentek a Soá Pince előtt, és szórólapokat osztogatva igyekeztek a potenciális látogatók tudomására hozni, hogy a tárlat történelemhamisítást követ el.

A Mazsihisz és a Zsidó Múzeum vezetői 2017-ben a VII. kerületi önkormányzatnál is tiltakoztak a pincehelyiségben berendezett tárlat ellen – lévén az önkormányzati tulajdon -, de érdemi intézkedés, mint mondták lapunknak, azóta sem történt.

A történelemhamisító tárlat szabadon és háborítatlanul üzemel.

[popup][/popup]