Shoah Cellar – “Primitív történelemhamisítás” ellen tiltakozik a Mazsihisz

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Dohány utcai zsinagóga és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által fenntartott  Zsidó Múzeum közvetlen szomszédságában, a Wesselényi utcában „Shoah Cellar” néven  működik hosszabb ideje egy a Mazsihisz által “álmúzeum”-nak nevezett pincekiállítás a holokausztról.

A tárlat a Mazsihisz szerint “primitív történelemhamisítást követ el”, és borsos belépőjegy fejében, meggyilkolt magyar állampolgárok százezreinek emlékén nyerészkedik.

“A marketing-anyagokban a „világ egyetlen, náci bunkerben megnyitott múzeuma”-ként nevezik meg a helyet – írta a Zsidó Múzeum igazgatója, Toronyi Zsuzsa egy korábbi cikkében.

“A leaflet és a tárlatvezetés szerint sok egyéb is zajlott itt. Ez az épület és a pince volt a központja a 18. században alapított pesti gettónak, majd itt született 1860-ban Theodor Herzl, aki a Dohány utcai zsinagógában tartott bar micvó avatását követően itt a pincében fogyasztotta el az ünnepélyes családi vacsorát. Az első világháború sem múlt el jelentős, a pincét érintő történelmi momentum nélkül, itt ülésezett ugyanis az osztrák–magyar haderő parancsnoksága, majd 1944-ben a pince végre igazi náci bunkerré vált, ahonnan Adolf Eichmann és Kurt Becher irányították a deportálásokat. Ha ez még nem lenne elég, a leaflet szerint itt kínozták meg és végezték ki Szenes Hannát is. Ezek annyira nyilvánvaló baromságok, hogy kár is lenne a szót vesztegetni rájuk, ha nem lennének honfitársaink és pláne külföldi turisták, akik a megfelelő információk hiányában képesek mindezt elhinni.”

A Mazsihisz többször tiltakozott a nyilvánosság előtt. A hír állítólag már az izraeli parlamentig jutott, a Knesszetben is felszólaltak a szemfényvesztés ellen, amelyért ebben az esetben egy izraeli állampolgár felel, a kiállítás mégis nyíltan és zökkenőmentesen üzemel a Dohány utcai sírkert szomszédságában.

“A Mazsihisz számára a Holokauszt emlékezete kiemelten fontos és minden ezzel kapcsolatos történelemhamisítás ellen következetesen fellép” – fogalmaz a szervezet újabb közleménye. “A holokauszt emlékével senki nem élhet vissza, sem politikai, sem üzleti meggondolásból.”

támogatás
[popup][/popup]