Az Óbudai zsinagógába látogatott az izraeli külügyminiszter, a Dohány utcaiban nem járt

Írta: jég - Rovat: Politika

Köves Slomó négyszemközti beszélgetést folytatott a külügyminiszterrel.

Fotó: neokohn.hu

Az alábbiakban a neokohn tudósításából idézünk:

„Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó a találkozó elején körbevezette az izraeli diplomácia első emberét a 200 éves zsinagógában és négyszemközti beszélgetést folytattak a magyarországi zsidóságot érintő aktuális kérdésekről…

A találkozó során az izraeli külügyér továbbá kifejezte Izrael elkötelezettségét a diaszpórai zsidó közösségek iránt, különös tekintettel azok jólétére, illetve jólétének védelmére és hogy éppen ezért is tartja fontosnak a közösségekkel való találkozást diplomáciai útjain.

Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó biztosította Cohent arról, hogy a magyarországi zsidó közösség teljes mellszélességgel Izrael mellett áll.

A magyarországi zsidó reneszánszról szólva Köves rabbi elmondta, hogy a hazai zsidó közösség biztonságban és szabadon gyakorolhatja a vallását.”

A fenti tudósításból úgy tűnik, hogy Köves Slomó mintegy a magyarországi zsidóság nevében tárgyalt az izraeli külügyminiszterrel és – a tudósítás szerint – más zsidó szervezetekről említést sem tett.

Köves súlyt helyezett arra, hogy a MAOIH új – sokak által vitatott legitimitású – vezetésének is kijusson az elismerésből: a MAOIH neve a tudósítás címében is szerepel, a fotón pedig a MAOIH új főtitkára (Köves Slomó sógora) Smuel Oirechman áll az izraeli külügyminiszter jobbján.

Az izraei külügyminiszter a zsidó szervezetek képviselőivel. Tőle balra Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, tőle jobbra Zev Paskesz, a MAOIH régi gárdájának képviselője (Fotó: Izrael Magyarországon, twitter)

Vajon a Mazsihisz vezetőinek is alkalmuk nyílt, hogy ilyen részletesen bemutatkozzanak az izraeli külügyminiszternek?

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Grósz Andort, a Mazsihisz május 15-én megválasztott elnökét is.

Arra a kérdésre, hogy a Mazsihisz részéről történt-e kísérlet az izraeli külügyminiszter meghívására – pl. a Dohány utcai zsinagógába – Grósz Andor úgy tájékoztatott, hogy nem történt, mivel nem voltak informálva a külügyminiszter érkezésének pontos idejéről.

Viszont a találkozásra mégis sor került, a mártírhalált halt Weisz Árpád futballedző szobrának felavatása alkalmából, ahol Gulyás Gergely miniszter és a labdarúgó szövetség vezetői mellett az izraeli külügyminiszter is beszédet tartott. Itt jelen voltak a zsidó felekezetek képviselői, így a Mazsihisz vezetői is. Itt Grósz Andor is szót kapott és kifejthette a Mazsihisz álláspontját a magyar zsidóság jelenlegi helyzetéről és az Izraelt érintő kérdésekről.

Grósz Andor elmondta továbbá, hogy ő is kapott meghívást az Óbudai zsinagógába, az EMIH-által szervezett összejövetelre, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni.

[popup][/popup]