Az Izraeli Hadsereg készen áll a gázai offenzívára és mihamarabb meg akarja kezdeni azt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hadsereg még súlyos veszteségek árán is végre akarja hajtani a támadást, de attól tart, hogy a politikai vezetés a magas fokú készültség ellenére sem adja ki a parancsot.

Az Izraeli Védelmi Erők úgy véli, hogy a kormány által a Hamász terrorcsoport elleni háborúban kitűzött célok elérése érdekében a hadseregnek inkább előbb, mint utóbb meg kell kezdenie szárazföldi offenzíváját a Gázai övezetben – tudta meg hétfőn a The Times of Israel.

Izrael szerint a Hamász elleni háborújának célja az Irán által támogatott terrorcsoport infrastruktúrájának megsemmisítése. Az ország vezetése az október 7-i mészárlások után megfogadta, hogy felszámolja a szervezetet.

A Hamász által vezetett és más terrorcsoportokkal együtt végrehajtott támadás során mintegy 2500 terrorista tört át a határon Izraelbe a Gázai övezetből szárazföldön, levegőben és tengeren. Megölt legalább 1400 embert, legalább 222 túszt ejtett minden korosztályból, és több ezer rakétát lőttek ki izraeli városokra.

A Times of Israel értesülése szerint 16 napnyi légicsapás után az Izraeli Hadsereg közölte a kormánnyal, hogy teljes mértékben felkészült egy szárazföldi offenzívára a Gázai övezetben, és úgy véli, hogy el tudja érni a kitűzött célokat, még ha ez súlyos emberáldozatokkal is jár.

A hadsereg azonban attól tart, hogy a kormány talán soha nem adja ki a parancsot a szárazföldi offenzíva megkezdésére, vagy hosszú időre elhalasztja azt.

Ha a hadseregnek a Gázai övezet helyett az északi frontra kell összpontosítania, akkor biztos benne, hogy néhány napon belül képes lesz átállni. A hadsereg már megerősítette a libanoni határt, de a legtöbb erő továbbra is a Gázai övezet közelében tartózkodik a várható szárazföldi offenzíva előtt.

Ami a Hamász és más terrorcsoportok által a Gázai övezetben fogva tartott 222 túszt illeti, a hadsereg a The Times of Israel által látott információk szerint felkészült a mentőakciók lehetőségére a szárazföldi offenzíva közepette.

A hadsereg aggódik amiatt, hogy a Hamász néhány további túsz szabadon engedésével arra késztetheti a politikai vezetést, hogy késleltesse a szárazföldi támadást, vagy akár félúton leállítsa azt. Péntek este a Hamász szabadon engedett egy amerikai anyát és lányát. Egyes jelentések szerint ez hozzájárult a szárazföldi offenzíva elhalasztásához, tekintettel arra a reményre, hogy továbbiakat is kiszabadíthatnak.

A hadsereg mégis úgy véli, hogy egy offenzíva valóságos nyomást gyakorolhat a Hamászra, hogy további túszokat engedjen szabadon.

A The New York Times hétfőn arról számolt be, hogy a Fehér Ház azt szeretné, ha Izrael elhalasztaná a szárazföldi hadműveletet, hogy több idő álljon rendelkezésre a túszokról szóló tárgyalásokra, valamint arra, hogy humanitárius segélyek juthassanak be a palesztin enklávéba.

A jelentés, amely több meg nem nevezett amerikai tisztségviselőt idézett, azt írta, hogy a Biden-kormányzat emellett növelni akarja a készenlétet az Irán-barát milíciák esetleges támadásaira a térségben lévő amerikai célpontok ellen. A háború előrehaladtával ezek valószínűsége növekedni fog.

Hivatalos személyek elmondták, hogy az USA nem kéri Izraelt a szárazföldi invázió leállítására, hanem azt tanácsolja, hogy várjon, és hogy Washington továbbra is teljes mértékben támogatja Izrael azon célját, hogy a halálos támadást követően megsemmisítse a Hamászt.

A hadsereg azt várja a kormánytól, hogy hamarosan döntést hozzon a szárazföldi offenzívát illetően, mivel a határnál állomásozó erők csak bizonyos ideig maradhatnak felfokozott készültségben. A hadsereg azonban úgy tudja, hogy további megfontolások – például a túszok ügye – késedelemhez vezethetnek – tudta meg a The Times of Israel.

Címkék:Gáza, hadsereg, offenzíva, túszok

[popup][/popup]