Az izraeli hadsereg az alakuló kormánynak: intifáda közeli helyzet van

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miközben kemény küzdelmek közepette formálódik az új kormány, a palesztin területeken egyre nagyobb a feszültség. Az izraeli hadsereg (IDF) parancsnokai nem optimisták, és óvatosságra intenek a jelenlegi kvázi-intifádával szemben, miközben a Palesztin Hatóság kezéből lassan kicsúszik az irányítás.

Herzi Halevi, az izraeli hadsereg következő vezérkari főnöke

A következő kormány megalakulása körüli politikai tumultus árnyékában az IDF vezérkara hétfőn úgy döntött, hogy üzenetet küld Netanjahunak és partnereinek. A katonák szerint a ciszjordániai helyzet egyre rosszabb. A Palesztin Hatóság ellenőrzése egyre gyengül, a terrortámadások száma folyamatosan emelkedik, amióta a jelenlegi palesztin merénylethullám márciusban elkezdődött.

Az IDF parancsnokai nem optimisták, tartanak az eszkalációtól. Az üzenet tehát a következő: Legyetek óvatosak, mert a helyzet robbanékony. És amit most a médián keresztül üzennek, az minden bizonnyal erélyesebben fog hangzani a zárt ajtók mögött, amint a kormány felesküdött.

Ezt a helyzetértékelést jól ismeri mind Aviv Kochavi vezérkari főnök, mind az őt helyettesítő Herzi Halevi, aki másfél hónap múlva veszi át a posztot.

A terrortámadások száma a legmagasabb a 2015-2016 telén zajlott késeléses és autós merényletek hulláma óta. Az idén – elsősorban palesztin oldalon – a halottak száma évtizedes rekordot döntöget.

A Palesztin Hatóság (PA) nehezen tudja fenntartani az ellenőrzést, különösen Szamáriában (Ciszjordánia északi részén), és vezetői már készülnek arra a csatára, hogy ki örökli majd az idős Mahmúd Abbász elnöki pozícióját. A biztonsági koordináció Izraellel továbbra is folyik, különösen azokon a területeken, ahol a Palesztin Hatóságnak érdeke, hogy visszaszorítsa riválisait, a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot.

Másrészt észrevehetően megnőtt a zsidók által elkövetett terrorcselekmények és erőszakos cselekmények száma Ciszjordániában. Ezek nem pusztán “árcédulás” támadások, amelyek során megtorlásként palesztin tulajdonokat égetnek fel vagy pusztítanak el egy halálos terrortámadást követően. A zöld vonalon belül lévő A zsidó települések lakói kimennek a ciszjordániai utakra, hogy kövekkel dobálják a palesztin sofőröket.

Mindezek kihatnak arra a politikai folyamatra, amelynek során először jön létre olyan izraeli kormány, amelyben a szélsőjobboldalnak jelentős befolyása van.

A múlt heti súlyos jeruzsálemi robbanószerkezetes támadás ellenére (amelyben két civilt meggyilkoltak) a hadsereg nem az öngyilkos merényletek miatt aggódik elsősorban. A fő veszélyt az jelenti, hogy a kövekkel, vagy a késekkel elkövetett támadások után most a lőfegyverek tömeges használatára kerülhet sor.

Az izraeli hatóságok, beleértve az IDF-et is, évekig „aludtak”, miközben az orruk előtt csempésztek fegyvereket, amelyek jelentős része Jordániából érkezett. A becsempészett lőfegyverek hatékonysága már megmutatkozik a palesztin területeken, valamint a zöld vonalon belüli arab városokban és falvakban is.

A jelenlegi kvázi-intifada, amelyet még mindig nem neveznek ezen a nevén, úgy tűnik, hogy nem múlik el. Nem kell az öngyilkos merényletek hullámának méreteire duzzadnia; elég, ha a terror a jelenlegi ütemben folytatódik ahhoz, hogy az IDF reguláris erőinek jelentős részét Ciszjordániához kösse, és komoly csapást mérjen a katonai kiképzésre és a hadsereg háborús felkészültségére.

A hadsereg a helyzet óvatos kezelését helyesli, de a Ben Gvir féle szélsőséges politikus irányító pozícióba kerülése nem ezt valószínűsíti.

Haaretz

Címkék:hadsereg, merényletek, palesztinok, terror, új kormány

[popup][/popup]