Az Északi Ellenállási Mozgalom Jom Kipur-i támadása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Ebben az évben a nácik Északi Ellenállási Mozgalom néven elhíresült modern örökösei aljas és gonosz zsidóellenes kampányt folytatnak Észak-Európában.” (Ronald S. Lauder)

A kampány csúcsát a Északi Ellenállási Mozgalom svédországi, dániai, norvégiai és izlandi szervezetei a Jom Kipurt, a zsidóság legszentebb ünnepét megelőző hétre időzítették. A neonáci mozgalom weboldalai mintegy 20 városban hirdettek meg akciókat. Vallásos zsidók, zsinagógák előtt várakozók megzavarására készültek, antiszemita posztereket és röplapokat terjesztettek köztereken. A közösségi oldalakon írták: „Az északi népeket akarjuk megismertetni az idegen szokásokkal, a hatalom átvételére irányuló cionista tervekkel.” A posztereken a kóser vágás, a körülmetélés és a kapparot hagyománya ellen tiltakoztak. Felelevenítették a középkor óta élő hazug hiedelmeket arról, hogy a zsidók Jom Kipurkor „fölmentést kapnak a következő Jom Kipurig hazugságok és elkövetendő igazságtalanságok után járó büntetés alól”.

Finnország legfelsőbb bírósága az Északi Ellenállási Mozgalom tevékenységének szüneteltetését rendelte el az ünnepet megelőző előző hétre. Korábban az 1970-es években hoztak hasonló határozatot – írja a Helsinki Times. A bíróság megállapította, hogy a szervezet tevékenysége alapjaiban sérti a demokratikus társadalmat.

„A szervezet honlapján a lakosság különböző csoportjai ellen közzétett írások etnikai izgatásnak, éppen ezért bűnös tevékenységnek minősülnek, és ez elmondható az erőszakos cselekményekre is. A tevékenységi módszerek többsége törvényellenes és a büntető-törvénykönyvbe ütközik” – áll a bírósági határozatban.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke elítélte az összehangolt zsidóellenes kampányt. „A mostani Jom Kipurkor már a második éve annak, hogy az antiszemitizmus felütötte rút fejét Európában. Egy éve volt a hallei zsinagóga elleni gyilkos támadás, ebben az évben pedig a nácik Északi Ellenállási Mozgalom néven elhíresült modern örökösei aljas és gonosz zsidóellenes kampányt folytatnak Észak-Európában. Az erőszakos, rasszista és antiszemita ideológiát képviselő Északi Ellenállási Mozgalom rászolgált arra, hogy törvényen kívül helyezzék. A legnagyobb ünnepnapunkon terjesztett zsidóellenes uszítás elkövetőit a törvény legteljesebb szigorával kell bíróság elé állítani.”

A WJC elnöke felhívta az észak-európai kormányokat, hogy „kövessék Finnország példáját” és tiltsák be a szervezetet.

„A kormányok és a bűnüldöző szervezetek felelőssége a zsidó vallási és közösségi intézmények védelmének biztosítása, hogy a zsidók szabadon, félelemtől mentesen gyűlhessenek össze. A nemzeti parlamentek hozzanak megfelelő törvényi kereteket a gyűlölet és türelmetlenség megnyilvánulásainak kezelésére. Amíg erőteljes lépések nem történnek ebben az irányban, nem igazán beszélhetünk arról, hogy folyik az antiszemitizmus elleni küzdelem” – hangsúlyozta Lauder.

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:Északi Ellenállási Mozgalom, Jom Kippur

[popup][/popup]