Az ENSZ közgyűlés a szokásos formáját hozta: egy nap alatt hatszor ítélte el Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ENSZ közgyűlése november 30-án hat, arab országok által beterjesztett, Izraelt elítélő határozati javaslatot fogadott el. Az egyik határozat semmisnek nyilvánítja az 1980-ban Izrael által beiktatott Jeruzsálem alaptörvényt  és a szövegben a Templomhegyet csak annak arab nevén említi.

Az Egyesült Királyság képviselője, szakítva az EU közös álláspontjával, ezúttal első ízben csatlakozott az USÁ-hoz és Kanadához, amennyiben ellenezte a Szíria által beterjesztett határozatot, amely Izrael jelenlétét ítélte el a Golán-fennsíkon. A brit delegátus felszólalásában azzal indokolta a lépést, hogy „a határozatok, amelyek aláássák az ENSZ testületek hitelét, az álláspontok merevedéséhez vezetnek mindkét oldalon, és nem járulnak hozzá a békéhez és kölcsönös megértéshez, így azok szükségtelenek és aránytalanok. A szíriai rezsim célja az, hogy elterelje a figyelmet saját bűnös cselekedeteiről és a saját polgárai ellen irányuló általános mészárlásról. Az ENSZ közgyűlés feladata az, hogy felhívja a figyelmet a nemzetközi emberi jogok megsértésére, bárhol is történjék az. Ez a határozat azzal fenyeget, hogy a testületet megfosztja a felelősség hitelétől.”

 

Kritikai megjegyzések

A UN Watch, egy Genfben működő NGO megfigyelő csoport szerint a határozat „nem tesz említést a Hamász által Izrael ellen szervezett késelésekről, lőfegyverekkel elkövetett és gázolásos merényletekről”. Ezt jelentette ki Hillel Neuer, a szervezet ügyvezető igazgatója. „Vannak akik a határozatot kiegyensúlyozottnak tartják, mert az „provokációkat, uszítást és erőszakot” említ „mindkét fél részéről”, valójában Izrael azokat ismételten elítélte és alkalmazásukat határozottan kizárta, miközben ez nem történt meg a Palesztin Hatóság, a Hamász és az Iszlám Dzsihád részéről.”

Ebben az évben összesen hat elítélő ENSZ határozat született az ENSZ közgyűlésen: egy-egy Szíria, Észak-Korea, Irán, a Krím, Mianmar és az USA Kuba-ellenes embargója ügyében.

„Eközben a jelenlegi ülésszakon húsz Izrael ellenes határozat elfogadása várható, ám olyan államok, amelyek élen járnak az emberi jogok lábbal tiprásában – Szaúd-Arábia, Törökország, Venezuela, Kína, Kuba, Pakisztán vagy Zimbabwe – nem kapnak semmilyen figyelmeztetést.”

„Miközben Mahmúd Abbász palesztin elnök és az állami irányítás alatt álló média továbbra is késelésre és fegyveres merényletekre uszít zsidók ellen, az ENSZ Izraelt hat külön határozatban marasztalja el; mindegyik egyoldalú és mélyen hallgat a palesztinok által elkövetett tettekről.”

 

A Golanról szóló határozat abszurd

A mostani határozat (második a jelen ülésszakon) abszurd módon azt követeli, hogy Izrael adja át a Golán-fennsík ellenőrzését 20.000 drúz lakossal együtt, a népirtó Asszád rezsimnek.

„Elképesztő. Miután a szíriai központi kormány saját polgárait százezer számra gyilkolta le az elmúlt hat év leforgása alatt, a világszervezet most arra hív fel, hogy még több ember kerüljön Asszád uralma alá? Bár a mostani határozatok állítólag a palesztinok védelmére születtek, ám az ENSZ láthatóan megfeledkezett arról a több tucat palesztinról, akiket Asszád katonái lemészároltak, megnyomorítottak és kiutasítottak, és arról a több mint 3.000 áldozatról, akiket 2011 óta öltek meg.”

„A közgyűlési határozatok azt bizonyítják, hogy az automatikus többség nem törődik a palesztinokkal, vagy az emberi jogok védelmével; a rituális jellegű, egyoldalú elítélés célja az, hogy Izraelt tegyék meg bűnbaknak. Ez rontja a világszervezet hitelét, amely nem lehetne részrehajló. Az ENSZ alapokmányának szellemében minden nemzetnek – a nagyoknak és kicsinyeknek egyaránt – azonos elbírálásban kell részesülnie” – mondta Neuer.

A UN Watch cikke nyomán Bassa László

Címkék:ENSZ-közgyűlés, Golán, Izrael, Jeruzsálem

[popup][/popup]