Az ENSZ-főtitkár harcra szólít, hogy „az antiszemitizmust eltöröljék a föld színéről”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Tizenegy alkalommal szakította félbe taps az ENSZ-főtitkár beszédét a Zsidó Világkongresszus ülésén. Antonio Guterres ugyanis olyasmiket mondott, ami magától értetődő lenne – de tudjuk, hogy korántsem mindenkinek az. Kijelentette ugyanis, hogy Izraelnek joga van létezni és ugyanaz a bánásmód illeti meg, mint bármely más ENSZ-tagállamot. Arra is ígéretet tett, hogy szembeszáll az Izrael-ellenes előítéletekkel.

Antonia Guterres és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke (Fotó: WJC)

Szavai a Zsidó Világkongresszus teljes ülésén hangzottak el, ott, ahol korábban még sosem járt ENSZ-főtitkár. Az alkalmat a Jom HaSoá, a Holokauszt izraeli emléknapja szolgáltatta. „Az antiszemitizmus elleni küzdelem frontvonalában” akar harcolni, mondta a főtitkár, aki az antiszemitizmust „abszolút elfogadhatatlannak” nevezte.

Ígéretet tett, hogy „mindent elkövet azért, hogy az ENSZ elítélje az antiszemitizmus minden formáját, és ha lehet, eltöröljék azt a föld színéről”.

„Az antiszemitizmus nem pusztult ki soha,

s a Holokauszt traumája ellenére ma is él és virul” – panaszolta Guterres, példákkal illusztrálva szavait. Azt is hozzátette, hogy garantálja: akik az ő irányítása alatt dolgoznak, az ő felfogása szerint fognak eljárni.

„Mint az Egyesült Nemzetek főtitkára, úgy tartom, hogy Izrael Államot éppen úgy kell kezelni, mint bármely más tagállamot” – jelentette ki, élénk taps közepette.

Hangsúlyozta, hogy „Izraelnek elvitathatatlan joga van, békében és biztonságban létezni szomszédai mellett”, valamint hogy „az antiszemitizmus modern formája Izrael Állam létezési jogának tagadása”.

„Már alkalmam nyílt megmutatni, hogy ezeket az elveket követem, akkor is, ha némely döntésem nyomán kellemetlen helyzetbe kerülök.” Ezzel Guterres az ENSZ-ben súlyosbodó vitára utalt, melynek során az egyik ENSZ-bizottság jelentése Izraelt „apartheid államnak” nevezte, Guterres pedig felszólította a bizottság elnökét, a jordániai Rima Khalafot a jelentés visszavonására. Válaszul Khalaf lemondott.

Guterres tizenöt perces beszédét tizenegy alkalommal szakította meg a taps és a beszéd végén álló ováció következett. A zajos tetszés nemcsak a beszédnek szólt

– ez volt az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő ENSZ-főtitkár beszédet mondott egy zsidó szervezet fórumán.

Ráadásul az ENSZ különféle fórumai számtalan Izrael-ellenes határozatot hoztak és hoznak, aminek következtében Izrael nemrég kétmillió dollárral csökkentette az ENSZ-nek fizetett hozzájárulását. Ilyen körülmények között Guterres mondatai valóban egészen újszerűen hangzanak.

A Times of Israel cikke nyomán: jég

Címkék:antiszemitizmus, Antonio Guterres

[popup][/popup]