Amit egy éve még elképzelni sem lehetett – az Emirátusok a palesztin segélyszervezet ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael és az Emírségek közös tervet dolgoz ki az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (UNRWA) visszaszorítására.

Az UNRWA épülete Gázában

A tekintélyes francia napilap Le Monde nemrég arról tudósított, hogy az Egyesült Arab Emírségek (UAE) és Izrael közös tervet dolgozott ki az ENSZ által a palesztin menekültek segélyezésére (mások szerint a palesztin ügy folyamatos életben tartására) létrehozott ügynökség (UNRWA) visszaszorítására.

Benjamin Barthe, a lap közel-keleti tudósítója és a cikk szerzője Twitter üzenetében arról írt, hogy a leépítés fokozatosan, a menekült probléma megoldásától függetlenül zajlana.

Barthe rámutatott, hogy miután Donald Trump csökkentette az ügynökségnek nyújtott amerikai támogatást, az Emirátusok lett az UNRWA elsőszámú anyagi forrása. A hiányt az Emírségek Katarral és Szaúd-Arábiával közösen igyekeztek pótolni, 2020-ban. Jelenleg viszont az UAE már csak jelképes összegeket utalt át a palesztinoknak.

Az UNRWA szerepe már régóta vita tárgyát képezi. A bírálók szerint folyamatosan fenntartja a palesztinok menekültstátuszát és ezzel együtt kilátástalan helyzetüket, akadályozza más országokban történő letelepedésüket, terroristákat támogat és az állandó Izrael ellenes uszítás élén áll. 2014-ben egy UNRWA által működtetett gázai iskolában a Hamász fegyverraktárára bukkantak.

Különösen élésen bírálják az UNRWA azon gyakorlatát, miszerint az 1948-as arab-izraeli háború palesztin menekültjeinek leszármazottai is mind menekülteknek számítanak, ami éles ellentétben áll a világ más országaiban alkalmazott menekültügyi gyakorlattal.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Egyesült Arab Emirátusok, ENSZ, Izrael, UNRWA

[popup][/popup]