Az első méreginjekció

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Az elmúlt héten nem hivatalos látogatásra hazánkba érkezett a haladó szellemű zsidógyűlölet egyik jeles képviselője.

Joseph Massad

Joseph Massad

Joseph Massad, a Columbia egyetem palesztin származású professzora radikális Izrael-ellenes nézeteiről ismert. De ez a jelző talán eufemisztikus – valójában Izrael-gyűlölő a helyes kifejezés, hiszen Massad professzor egyebek közt olyanokat ír  Izraelről, hogy „cionista gyarmatosító vállalkozás”, valamint „rasszista telepes kolónia, amit fel kell számolni”. Ezen okból élesen elítéli, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezet 1990 után felhagyott az Izrael elleni fegyveres harccal. Természetesen mindezt szigorúan a haladó eszmék jegyében.

Sajnos tény, hogy az ilyenfajta, apartheid-ellenes meg antirasszista jelszavakkal vagdalkozó, gátlástalan Izrael-ellenesség ma fősodrú mozgalommá vált számos amerikai egyetemen, ahol már éppenséggel az Izrael melletti kiállásnak lehetnek komoly következményei: megbélyegzés, zaklatás, kiközösítés.

A Közép-Európa Egyetem (CEU) néhány oktatója elérkezettnek látta az időt, hogy ezt a politikai kultúrát Magyarországra is importálja, ezért meghívták a fent nevezett Massad professzort, hogy tartana előadást az egyetem Társadalmi Nemek Tanulmánya (Gender Studies) tanszékén „Iszlám és a szexualitás” címmel. Az előadás rendben lezajlott, eztán nem sokkal azonban egy második „informális” beszélgetésre is sor került, amit egy CEU Students for Justice in Palestine névre hallgató csoport hirdetett meg egy nyilvános Facebook oldalon. Az előadást azonban az utolsó pillanatban zártkörűnek nyilvánították és a CEU alkalmazottai eltanácsolták azokat a jelenlévőket, akik nem voltak az egyetem diákjai. Nyilván neszét vették, hogy Massad várható Izrael-ellenes kirohanásairól egy esetleg jelenlévő újságíró is tudósítana, ami nem vetne jó fényt sem a meghívókra, sem az intézményre magára.

Képkivágás

A meghirdetett előadás Facebook oldala

Holott a magyar sajtó képviselői nem tolongtak az egyetem épületében. Az agresszív Izrael-ellenes professzor érkezése nem érdekelte a magyar médiát – egyedül a Hetek című újság tudósítója volt jelen, ám az előadásra őt sem engedték be. Az újságíró interjút is szeretett volna készíteni Massaddal, aki ebbe beleegyezett, ám amikor meghallotta, hogy egyes korábbi Izrael-ellenes kijelentéseivel akarják szembesíteni, nyitott és toleráns módon elzárkózott az interjútól. „Magával ezennel végeztem”, közölte a Hetek munkatársával.

Az Izrael melletti elkötelezettségéről ismert hetilap ezután összeállításban számolt be Massad budapesti vendégszerepléséről, felidézve a Columbia tanárának legdurvább megnyilvánulásait. A szerkesztők levélben tudakolták a CEU vezetésétől: miként vélekedik Massad kijelentéseiről és az egyetemen tett látogatásáról. Válaszában az intézmény vezetése általánosságban elhatárolódott az Izrael eliminálására felhívó szövegektől, de konkrétan Massad e téren kifejtett munkásságát nem kívánta értékelni.

Central European University

A Közép-Európa egyetem épülete

A rendezvény másnapján a zsido.com honlapján jelent meg a Tett és Védelem Alapítvány tiltakozó közleménye. És ezzel a lista véget is ért: a gyűlölködő professzor vendégszereplése a nyitott társadalom eszméjét zászlajára tűző egyetemen más médiumot nem érdekelt. Pedig az Izrael-ellenes röpcédulákat is bőven szórták, szemtanúk elbeszélése szerint.

Holott a vendégszereplés emblematikus volt: ez volt ugyanis az első komoly kísérlet, hogy a nyugaton már virágzó új műfajt, a progresszív zsargonban beszélő akadémiai anticionizmust Magyarországon is meghonosítsák. Csakis olyan egyetemen persze, ahol a politikai progresszió virágzik, mert az újfajta zsidógyűlölet ezt a környezetet kedveli. (A jóval konzervatívabb szellemiségű Nemzeti Közszolgálati Egyetem erre a célra nyilván nem lenne alkalmas.)

palestina_ceu_1019

A helyszínen terjesztett Izrael-ellenes röplap (Fotó: vigyazo.blog.hu)

A mérgező professzor látogatásán ezután már csak a konok neokon Seres László (civilben a HVG publicistája) háborodott fel, aki saját Facebook oldalán hívta tetemre a CEU társadalomtudományi területen működő magyar professzorait, a honi liberális szcéna jól ismert személyiségeit: miért hagyták szó nélkül Massad gyűlöletparádéját?

A megszólítottak rendre válaszoltak: ők – ha egyáltalán – csak az utolsó pillanatban értesültek az egészről, amúgy pedig Massad felfogásával nem értenek egyet.

Világos. Ilyesmire nincsenek felkészülve, a jelenséggel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. (A Facebook vitában Pető Andrea, aki maga is a Gender Studies tanszék professzora, azt írta, hogy Massad meghívásáról csak utólag szerzett tudomást.)

A facebook oldalon vita bontakozott ki, hogy vajon az egyetem vezetésének feladata-e az ilyen látogatásokat megakadályozni. A hozzászólók többsége azonban helyeselte az egyetem liberális gyakorlatát, mely szerint a vezetés nem szól bele abba, hogy az egyes tanszékek kit hívnak meg előadónak.

Valóban: egy demokratikus szellemiségű egyetemen nem a rektor dolga, hogy állandó, előzetes ellenőrzéssel szűrje ki a toleráns szellemiséggel össze nem férő jelenségeket. Ezt az egyetemi közösség „immunrendszerének” kéne jelezni – amint az minden bizonnyal történne, ha például a Jobbik valamely prominensét hívnák meg előadónak.

Seres László ezután még egyszer összegezte a történetet – a pozsonyi Új Szó honlapján.

Félő tehát, hogy a Massad-félék ezután is bízvást jöhetnek a CEU-ra (vagy máshová) előadást tartani, az Izrael-ellenes gyűlöletkultúrát erősíteni: jövetelüket nem akadályozhatja meg senki és utána is alig tiltakozik valaki – akár az egyetemen, vagy a magyar nyilvánosságban.

A nyugati progresszió az ő saját nyelvébe csomagolt gyűlöletkultúrát nem ismeri fel, nem képes ellenségként azonosítani, és vidáman beereszti a kapukon belülre. Önként odatartja karját a méreginjekciónak, és azt hiszi, erősítő vitaminokat kap.

A Közép-Európa Egyetem közleményét az üggyel kapcsolatban lásd itt. (A szerk.)

Címkék:anticionizmus, CEU, Joseph Massad, Közép-Európa Egyetem

[popup][/popup]