Az egyik szerint a másik antiszemita, a másik szerint az egyik iszlamofób

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Egy moszlim demokrata és egy zsidó republikánus képviselő szópárbaja a twitteren.

A minnesotai demokrata, a frissen megválasztott muszlim Ilhan Omar, az Izrael ellenes BDS mozgalom támogatója a New York-i Lee Zeldint – aki egyike a két republikánus zsidó honatyának – korábban iszlamofóbiával vádolta meg. Válaszul Zeldin antiszemitának nevezte Omart.

A két törvényhozó azonban megegyezett, hogy a vitát egy csésze tea mellett folytatják. Zeldin megosztott Omarral egy a hivatali hangpostájára érkezett üzenetet, amiben a szélsőségesen antiszemita Louis Farrakhan lelkipásztort az egekbe magasztalják, a zsidókat pedig ’férgeknek’, ’vérszívóknak’ nevezik, akik ’rosszabbak Hitlernél’.

Zeldin kíváncsi volt Omar véleményére: vajon teljes egészében elutasítja-e az üzenetet, amiben mellesleg Izraelt is kritizálják. Omar ’gyűlölettel telinek és szégyenletesnek’ találta azt. „Talán találkozhatnánk és eszmét cserélhetnénk minden fajta vallási diszkrimináció elleni küzdelemről. Esetleg szomáli tea mellett, amit az Ön egykori hivatalában fogyasztanánk el, ahol jelenleg én dolgozom” – javasolta válaszában Omar.

Omar egy olyan twitter üzenetet is továbbított Zeldinnek, amiben az IfNotNow, egy baloldali, palesztin-párti zsidó szervezet gratulált a muszlim képviselőnőnek.

Pénteken reggel Zeldin elfogadta a meghívást, de felhívta Omart, hogy erősítse meg: elítéli „az Izrael ellenes és antiszemita gyűlöletkeltést”. Később azonban mintha visszalépett volna. Aznap esti twitter üzenetében az állt, hogy bármelyik kollégájával, republikánusokkal és demokratákkal egyaránt kész leülni, de akik a BDS mellett állnak és gyűlöletet hirdetnek Izraellel szemben, kérjenek bocsánatot. Ugyancsak bírálta Omarnak az iszlám állammal, a venezuelai válsággal, és az amerikai jövedelemadóval kapcsolatos radikális álláspontját.

A két törvényhozó közötti súrlódások akkor kezdődtek, amikor a hét elején Zeldin aggodalmát fejezte ki, hogy a republikánus Nancy Pelosi, a képviselőház külügyi bizottságának újonnan választott elnöke Omart bizottsági tagnak jelölte. „Őrület, hogy a demokraták mennyire nyomulnak a Házban” – jegyzete meg. Erre válaszolt Omar azzal, hogy Zeldint ’iszlamofóbnak’ nevezte, és hozzátette: „Ne is törődjetek vele, egyszerűen ráébredt, hogy immár olyan muszlim kolléganői vannak, akik nem hagyják magukat!”

Zeldin válasza: „Antiszemita és Izrael ellenes gyűlölete erős és elhibázott” („strong & wrong”).

Zeldint és Omart egyaránt kritizálják azért, ahogyan a muszlimokat illetve a zsidókat minősítik. Tiltakozást váltott ki az, hogy Zeldin védelmezi a Trump elnök által több muzulmán ország állampolgáraira meghirdetett beutazási tilalmat.

Omarnak pedig azt dörgölik az orra alá, hogy még 2012-ben kijelentette: „Izrael hipnotizálja a világot”. Most januárban elnézést kért, hogy akaratlanul egy antiszemita közhelyet használt.

 

Címkék:Ilhan Omar, Lee Zeldin

[popup][/popup]