Az arábiai Bét Din: szervezkedik az olajmonarchiák zsidósága

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hétfőn bejelentették, hogy az Izraellel kötött egyezmények nyomán az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinban, Kuvaitban, Ománban, Katarban és Szaúd-Arábiában élő zsidók új testületet hoztak létre a hagyományos zsidó élet irányítására.

Hanukka ünnepség az emirátusokban (Abadie rabbi sárga nyakkendőben)

Az öböl-menti zsidó közösségeket tömörítő szervezetet (Association of Gulf Jewish Communities, AGJC) a bejrúti születésű Elie Abadie rabbi és a bahreini Ebrahim Dawood Nonoo elnök vezeti, ami kiegészül a rabbinikus bírósággal (Beth Din of Arabia). Utóbbi polgári vitás ügyekben, személyek státuszáról, örökösödési és zsidó rituális kérdésekben dönt. Az AGJC kóserséget tanúsító bizonyítványok kiadására is jogosult lesz a hat országban.

Az Ábrahám egyezmények értelmében Izrael szeptemberben felvette a diplomáciai kapcsolatokat az Emírségekkel és Bahreinnal, majd a normalizálta kapcsolatait Szudánnal és Marokkóval.

Abadie rabbi a The Times of Israel c. lapnak nyilatkozott: „Úgy látjuk, a múlt félévbensok minden megváltozott, és a régió megnyílt a zsidó jelenlét számára… Közösségeink együtt hozzák létre a saját működésükhöz, valamint az átutazó zsidók kiszolgálásához szükséges infrastruktúrát”. Hozzátette: az Emírségekben és Bahreinban viszonylag kialakult gyülekezetek működnek, a többi országban pedig zsidó diplomaták, üzletemberek, katonai személyzet és alkalmazottak élnek. „Szaúd-Arábiában kevés zsidó él; közöttük vannak olyanok, akik nem vállalják föl nyíltan zsidóságukat, és olyanok is, akik csatlakoznak szervezetünkhöz.”

Az AGJC a világ minden tájáról érkező askenázi és szefárdi zsidók rendelkezésére áll.  Abadie az öböl-menti történeti hagyományokat beépítené a szervezet vallási életébe. Brit milá, bár- és bát-micvá, esküvő szerepel a közlejövőben várható programok között. Az intézményesített rituális vágás bevezetése a közeli hónapokban várható.

A Bét Din működéséhez három rabbira van szükség. Találkozóikon a két kollégája csatlakozik majd Abadie-hez. Máris több jelentkező akadt Izraelből, Európából és az USÁ-ból. „Oktatási szolgáltatásaink keretében tanfolyamokat, előadásokat, konferenciákat szándékozunk szervezni. Több helyre magam látogatok el, és lesznek online szemináriumok is” – mondja Abadie. A zsidó nevelési rendszer kiépítését az alapoktól, kisgyerekek oktatásával kezdik. A március végén kezdődő Pészahra imakönyvek szétosztásával, macesz és más a széder esti vacsorához szükséges élelmiszerek biztosításával járulnak hozzá.

Az AGJC magánadományokból és a közösség tagjainak hozzájárulásából tartja fönn magát, és jelenleg nem kap állami támogatást. Abadie elmondta, hogy az Emirátusok kormányzata különösem készségesnek bizonyult, és mindenben fölajánlotta segítségét. Arra törekszenek, hogy nyitottak legyenek a más vallások irányában. Khalifa bin Zayed Al Nahyan elnök 2019-et a „Tolerancia évének” nyilvánította. Abu Dzabiban hatalmas vallásközi központot terveznek létrehozni, amiben zsinagóga is helyet kapna. Az Ábrahám Vallások Háza megnyitását 2022-re tervezik. Abadie a szaúdi hatóságokkal eddig még nem lépett kapcsolatba.

Abadie, a szefárdi judaizmus elismert tudósa, New Yorkban élt, mielőtt novemberben megkezdte szolgálatát az Emírségekben. Bejrútban született, miután szülei a szíriai Aleppóból elmenekültek az ottani, az 1947-es ENSZ határozat nyomán kitört, 75 zsidó halálát követelő zavargások hatására. 22 évet éltek Libanonban, majd az ottani polgárháború elől Mexico Citybe, később pedig New Yorkba költöztek, ahol Abadie-t a Yeshiva University-n avatták rabbivá 1986-ban. Négy évvel később orvosi diplomát szerzett, és mindmáig gasztroenterológusként praktizál. Számos zsinagógában szolgált és egyetemen tanított. Az amerikai rabbitanács tagja, az arab országokban élő, és onnan elmenekült zsidók érdekképviseletével foglalkozik.

Abadie elmondta, milyen kellemes élményben volt része, amikor Dubai utcáin kipát viselve sétált, és a helyi zsidók szívélyesen üdvözölték, héber dalokat énekeltek. Az orvosi gyakorlatot egy emírségi kórházban folytatja tovább, és emellett tesz majd eleget kötelezettségeinek rabbiként.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Bét Din, Olajmonarchiák, zsidó közösségek

[popup][/popup]