Az Arab Közös Lista árnyoldalai

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli arab pártok történelmet írtak, amikor Benny Gantzot, Izrael miniszterelnök-jelöltjét támogatták. De sajnos ez mit sem változtat azon, hogy az arab pártok keményen anticionisták és soraikban sokan pártolják a terroristákat – így int a new yorki zsidó Tablet Magazine egyik szerkesztője, Liel Leibowitz.

Az Arab Lista képviselői tanácskoznak a választás után. Jobbról a második Aiman Odeh, listavezető

Amikor az Arab Közös Lista a harmadik legerősebb tömörülésként került ki a minapi izraeli parlamenti választásokból, majd támogatásáról biztosította Benny Gantz miniszterelnök-jelöltségét, számosan történelmi pillanatot emlegettek. Nyilván, hiszen negyed százada egyetlen arab párt sem támogatott még izraeli politikust, és listavezetőjük Ajmán Odeh ügyesen megragadta az alkalmat, hogy Facebook üzenetében a Zsoltárok egy sorát idézze. („A kő a melyet az építők megvetettek, szegletkővé lett!” 118.22.)

Sokak számára ez az együttélés és kiegyezés ígéretét jelentette Benjamin Netanjahu keményvonalas politikáját követően. A hozsannázás azonban korai lenne, mert a tömörülés keményen anticionista és tagjai számos esetben vettek pártfogásukba elítélt terroristákat. Gantzéknak így, a szerző szerint, határozottan vissza kell utasítani az ajánlkozást.

Heba Yazbak

A legvitatottabb múlttal Heba Yazbak rendelkezik, aki PhD hallgató a Tel-Avivi Egyetem gender és kolonializmus szakán. A képviselő facebook oldalán azt a Samir Kuntart dícséri, aki 1979 tavaszán Naharijjában lemészárolt egy izraeli családot. Kuntar 2008-ban szabadult a börtönből, két izraeli katona holttestéért cserélték ki. Szíriában folytatta terrorista tevékenységét, míg 2015-ben egy – feltehetően izraeli – katonai csapás áldozata lett.

A Listának van egy zsidó tagja is, Ofer Cassif aki az arab és zsidó szavazatokra is pályázó kommunista párt, a Hadas képviselője. Cassif korábban ’neonáci söpredéknek’ nevezte Ajelet Saked igazságügyi minisztert, az izraeli politikát ’lopakodó népirtásnak’ minősítette.

Hadas, a vezető frakció történelmileg az Izraeli Kommunista Párt örököse. Az utóbbi években keményen Asszád párti politikát folytat, Tel Avivban nagygyűléseken tiltakoznak ’a Szíria elleni világméretű összeesküvés ellen’.

Ofer Cassif

A Lista második embere Mtanes Shehadah ez év elején fényképet posztolt, amelyen Samir Sarsawi terroristával ölelkezik, aki 30 éves börtönbüntetését tölti, miután kézigránátot dobott a járókelők közé Haaifán. Egy gyűlésen üdvözletét küldte Azmi Bisharának, korábbi izraeli arab Kneszet képviselőnek, aki elmenekült az országból, miután vádat emeltek ellene azzal, hogy a Hezbollahnak kémkedik. Bassel Ghattas, másik korábbi törvényhozó is üdvözletet kapott Shehadah-tól: ő azért ül, mert palesztin terrorista elítélteknek csempészett mobiltelefonokat a börtönbe.

Shehadah mögött a listán harmadik Ahmed Tibi, Jasszer Arafat korábbi tanácsadója, Kadhafi ezredes egykori barátja. 2012-ben a Kneszet Etikai Bizottsága rendreutasította, mert Ramallahban a ’Sahidok Napja’ alkalmából beszédet mondott, amiben „a terrort és erőszakot hirdette és bátorította”.

A szélsőséges álláspontok senkit sem lepnek meg, aki figyelemmel kíséri a négy pártból álló Arab Közös Lista összetételét. A Raam párt szoros kapcsolatokat ápol az Iszlám Testvériséggel; 2011-ben a Kneszet jobb- és baloldala egyaránt elítélte, amikor a Raam párt közpénzből emlékezett meg az izraeli blokádot áttörő török hajó, a Mavi Marmara fedélzetén utazó erőszakos anticionista aktivistákról. Ezen a hajón utazott Hanan Zoabi a Balad korábbi képviselője. Zoabi 2014-ben nem volt hajlandó elítélni azokat a terroristákat, aki elraboltak és meggyilkoltak három izraeli tizenévest. „Csak az erőszak marad, amíg Izrael nem józanodik ki” – nyilatkozta. 2017-ben csalással vádolták meg és visszavonult, de pártjában hősként tartják számon.

A tény, hogy a harciasan anticionista Arab Közös Lista – amely nem hajlandó Izraelt zsidó államként elismerni – a harmadik legerősebb tömörülés lett, az izraeli demokrácia erejét mutatja. Rendkívüli ügyes a retorikájuk, és jól bánnak a közösségi médiával. Alapállásuk viszont változatlan maradt, fel akarják számolni a zsidó államot mostani formájában, egyes tagjaik terroristákat és gyilkosokat dicsőítenek, amit a frakció egyáltalán nem akadályoz meg.

Ezért el kell ítélni, és el kell szigetelni őket – írja a Tablet szerkesztője.

A Tabletmag cikke nyomán Bassa László

Címkék:Aiman Odeh, Arab Közös Lista, Heba Yazbak, Ofer Cassif

[popup][/popup]