Az Amnesty International alkalmazottja elvitetett egy gázai békeaktivistát a Hamasszal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Rami Aman szabadúszó újságírót, a Gaza Youth Committee tagját a Hamasz hatóságok tartóztatták le azt követően, hogy múlt hétfőn videokonferenciát tartott izraeliek részvételével a Zoom paltformon.

Rami Aman és barátai, ahogy az izraeli fél a képernyőn látta

Utóbbiak örültek, hogy olyan gázaiakkal lehet szót váltani, akik nem gyűlölnek bennünket, és azon vannak, hogy kommunikációs csatornát nyissanak felénk.”

Azonban egy Hind Khoudary nevű hölgy, aki a közösségi médiában az Amnesty International konzultánsaként mutatkozott be, a Facebookon elítélte Amant, és üzenetét három Hamász tisztviselővel is megosztotta. Amant csütörtökön vették őrizetbe, és azóta nincs hír róla. A gázai belügyminisztérium szóvivője szerint az izraeliekkel történő kapcsolatfölvétel árulásnak minősül.

Peter Bouckaert a Human Rights Watch egykori alkalmazottja ezt üzente Khoudarynak: „Szégyellje magát. Visszataszító, hogy ön, aki magát ’újságírónak’ nevezi, egy aktivistát a Hamász kezére juttatott. A konfliktusokat párbeszéddel és kölcsönös megértéssel kell megoldani, nem pedig gyűlölet útján.”

Hind Khoudray, az gázai újságíró, az Amnesty International munkatársa (forrás: Instagram)

Khoudary a Twitteren érdekes módon így válaszolt : „Szégyelljem magamat azért, mert a kapcsolatok normalizálásáért küzdök Izraellel?”

Hillel Neuer, a UN Watch nevű NGO vezetője, amely nemzetközi fórumokon és az NGO közösségen belül az Izraellel szembeni előítélettel harcol, az incidenst így kommentálta: „Emberjogvédő csoport nem alkalmazhat olyasvalakit, aki részt vállal egy békeaktivista börtönbe juttatásában. Az Amnesty magyarázattal tartozik, hogy miért alkalmazta őt, korábban pedig miért idézett tőle, mint állítólagos ’újságírótól’.” Neuer ilyen értelmű üzenetet továbbított Julie Verhaar, az Amnesty International főtitkára felé.

Neuer hozzátette: „Khoudary közösségi médiában közzétett üzeneteiből világos, hogy régóta támogatja a Hamász és a Hezbollah terrorista akcióit Izrael ellen. Az Amnesty sürgősen indítson független vizsgálatot arról, hogy a szervezeten belül kinek volt tudomása erről.” Az Amnestyt azért alapították, hogy a politikai foglyok kiszabadításáért harcoljon. Most pedig éppen ő juttatja őket börtönbe.”

Hillel Neuer on Twitter

Dear @JulieVerhaar, Acting SG @Amnesty: Hind Khoudary used her Facebook account listing Amnesty International as her employer to incite 3 Hamas officials to arrest peace activist Rami Aman for holding a Zoom call with Israeli activists. He’s now disappeared. Why are you silent?

Az Algemeiner cikkét Bassa László fordította

Címkék:Gáza, Hamasz, párbeszéd

[popup][/popup]