Az amerikaiak kétharmada tartja Izraelt szövetségesnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az The Economist és a YouGov közvélemény kutató cég által rendezett közvélemény-kutatás a fenti eredményt hozta, de ezen belül nagy különbség mutatkozik a pártszimpátiát és a nemek szerinti megoszlást figyelembe véve.

A vizsgálat során arra kérdeztek rá, mely országokat tartanak az USA szövetségesének, ill. barátinak, másfelől barátságtalannak, vagy ellenségesnek Amerika irányában. A válaszadók kétharmada értékelte az amerikai-izraeli kapcsolatokat pozitívan.

A kérdezettek 40%-a nevezte Izraelt az USA szövetségesének, míg 27%-uk baráti országnak; 14% tartotta ellenségesnek vagy nem barátinak, és 20% volt bizonytalan. A 13 megnevezett ország közül Izrael, mint szövetséges a negyedik helyen végzett az Egyesült Királyság (58%), Kanada (57%), és Franciaország (43%) mögött.

Az ellenségként leggyakrabban emlegetett országok: Észak-Korea (58%) és Irán (49%) voltak, mögöttük Kína és Oroszország következett (egyaránt 38%-kal).

A két nagy párt hívei inkább látták az izraeli-amerikai kapcsolatokat kedvező fényben, mint nem, és a szimpátia erősebb volt a férfiak, az egyetemet végzettek, a fehérek és a 2020-ban Donald Trumpra szavazók körében. A demokrata válaszadók harmada tartotta Izraelt szövetségesnek, másik harmada pedig barátinak; ugyanez a republikánus oldalon 54% ill. 20% volt.

A válaszadók leginkább az amerikai–szaúdi kapcsolatokat illetően voltak bizonytalanok. 25%-uk nem volt biztos abban, hogy Szaúd-Arábia vajon szövetséges-e avagy ellenség, a többiek véleménye pedig megoszlott a baráti és nem baráti között.

A február 27. és március 2. között végzett felmérés során 1500 amerikai felnőtt állampolgárt kérdeztek meg. A hibahatár +/- 2.6% volt.

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:Amerika, barátság, Izrael, szövetség

[popup][/popup]