Átvenné az EMIH egyeteme a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy szülőknek küldött emailben a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium közölte, a Milton Friedman Egyetem kezdeményezte, hogy részére az Észak-Budapesti Tankerületi Központ a fenntartói jogokat adja át. A Milton Friedman Egyetem fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, amelynek vezetője Köves Slomó, az Egyetem elnöke pedig Köves közeli munkatársa, Bodnár Dániel, az EMIH vezetőségi tagja.

A békásmegyeri Veres Péter Gimnázium

A hírről a Budapest Környéke portál számolt be.

„Tisztelt Szülők! Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a Milton Friedman Egyetem … a köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 84. §-a alapján kezdeményezte, hogy részére az Észak-Budapesti Tankerületi Központ a fenntartásában lévő Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogát adja át” – írták levelükben a szülőknek.

„A tankerületi központ a fenntartói jog átadásának lehetőségével kapcsolatban 2024. március 13. szerdán 16.00 órától 17.30 óráig az SZMK és az érdeklődő szülők számára a Milton Friedman Egyetem képviselőinek részvételével értekezletet tart. A szülői munkaközösségnek véleményezési joga van. Kérem, hogy véleményüket legkésőbb március 24-ig juttassák el a Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumba”.

Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke

A HVG  közzétette „A 100 legjobb gimnázium 2024” című kiadványában a középiskolák rangsorát. Ebben a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium a 4. helyen szerepel.

A hatályos jogszabályok szerint oktatási intézmény csak akkor adható át vallási vagy világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha az átadást a szülők több mint fele támogatja.

*

Tavaly a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vette volna át a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól.

Több szülő felháborodott, és az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felhívású plakátot tett ki az iskola falára. Az igazgató szerint nem voltak antiszemita hangok az intézményben, egy szülő szerint viszont a diszkrimináció egyértelműen növekedett.

A tervet végül leszavazták, a szülők többsége nem támogatta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásába kerüljön a XIII. kerületben lévő Herman Ottó Általános Iskola.

[popup][/popup]