Vitát váltott ki az iskola átadásának terve a BZSH-nak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. Több szülő felháborodott, és az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felhívású plakátot tett ki az iskola falára. Az igazgató szerint nincsenek antiszemita hangok az intézményben, egy szülő szerint viszont a diszkrimináció egyértelműen növekedett. A BZSH azt ígéri, hogy a Herman Ottó világi iskola marad, csak több lesz a pénz és megerősödik a nyelvoktatás. A Telex.hu tudósított a vitákról.

A XIII. kerületi Herman Ottó általános iskola

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak”

– ez a kiírás szerepelt azon a plakáton, amelyet a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában tett ki a falra az iskola egyik diákja, miután kiderült: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné az iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól.

Március 28-án volt egy szülői fórum az iskolában, ezen részt vett az igazgató, Ágni Dóra, a tankerület vezetője, Házlinger György és a BZSH ügyvezető igazgatója, Kunos Péter is. A megbeszélés előtt az intézményvezető levélben tájékoztatta a szülőket a fenntartóváltásról. Ebben idézte a köznevelési törvény ide vonatkozó részét, miszerint akkor adható át nevelési-oktatási intézmény világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha a kiskorú gyerekek esetében a szülők, nagykorúaknál a tanulók több mint a fele támogatja ezt.

A szülők jövő héten szavazhatnak a fenntartóváltásról, ami már most heves indulatokat váltott ki. Ha a szülők több mint a fele támogatja a váltást, akkor a javaslat Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül, a végső döntést ő hozza meg.

Több szülővel is beszélt a Telex.hu, köztük van, aki egyértelműen igennel, más biztosan nemmel fog voksolni a szavazáson. A lapnak az egyik támogató szülő azt mondta: az iskolában lévő diszkrimináció egyértelműen növekedett, amióta megtudták, hogy a zsidó hitközség venné át az intézményt. Szerinte „dőlnek ki a csontvázak a régi sérelmekről”. Ő úgy látja, hogy az iskolában eddig nem kezelték ezeket az indulatokat és nem volt ritka a „cigányozás”, „zsidózás”. Szerinte az egyetlen menekülő út, ha átveszi az egyház az iskolát.

Egy másik szülő a Telexnek azt mondta: a március 28-i fórumon „kocsmaszintű” beszélgetés volt, és olyan mondatok is elhangzottak, hogy „zsidó uralom” lesz az iskolában.

„Hogy ez Újlipótváros közepén megtörténhet 2023-ban, durva”

– tette hozzá. Szerinte az igazgató nem akarja a váltást, a tankerület vezetője pedig mint „moderátor” volt jelen a fórumon, érdemben nem reagált a fenntartóváltásra. A Telexnek nyilatkozó szülő szerint az a probléma, hogy a legtöbben nem értették meg, mit jelent a fenntartóváltás, és milyen pozitív következményekkel járhat.

Teljes cikk

[popup][/popup]