Arab párt az izraeli kormányban?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ajman Odeh, az arab Közös Lista vezetője kijelentette, hogy szerepet vállalna egy balközép koalíciós kormányban. A palesztin államiság és „a megszállás felszámolása” lenne a feltétel. Saját pártjával azonban nem egyeztetett, és a Kék-fehér tömörülés (Kahol Lavan) is negatívan reagált a felvetésre.

Aiman Odeh (fotó:(Basel Awidat/FLASH90)

A Jediót Ahronót újságnak csütörtökön adott interjúban Aiman Odeh kijelentette: elképzelhetőnek tartja, hogy amennyiben Benny Gantz les a miniszterelnök, az arab pártok közösen csatlakoznának egy balközép koalícióhoz.

A kijelentés ingerültséget váltott ki a politikai paletta képviselőiből, Odeh Arab Lista beli szövetségeseitől kezdve az a Kék-fehéreken keresztül a Likudig.

Az interjúban Odeh megfogalmazta követeléseit az arab közösséget és a politikai folyamatot illetően. A négy fő csapásirány: várostervezés és -építés, az erőszak megfékezése, jóléti kérdések és politika. Véget kell vetni a lakásrombolásnak a Nyugati-parton, visszavonni a törvényt, amely súlyos büntetést szab ki az építési szabályok áthágására. Politikai vonalon kéri a nemzetállami törvény visszavonását, és a palesztinokkal folytatott és megszakadt tárgyalások újraindítását. Egy csütörtök reggeli Facebook üzenetben azt szabta feltételül, hogy szűnjön meg a megszállás, és Izrael szomszédságában alakuljon palesztin állam. A szervezett bűnözést üldözzék intenzívebben, a költségvetésből különítsenek el összeget a bántalmazott nők számára létrehozott otthonok építésére. „Partnerek leszünk, amennyiben az arabokat nem kezelik másodosztályú állampolgárokként.” – mondta.

Az arab pártok hagyományosan elutasítottak bármilyen részvételt izraeli kormányokban, a zsidó pártok vezetői pedig ugyancsak elzárkóztak az együttműködéstől. Ugyanakkor zsidó pártokban előfordulnak arabok. A likudos Ayoub Kara drúz politikus múlt júniusig a kommunikációs miniszteri posztot töltötte be.

Ayoub Kara

Odeh a Hadas párt vezetője előzetesen nem konzultált a három mások arab párt: a Balad, az Egyesült Arab Lista és a Taal vezetőivel és tisztában van azzal, hogy a választások után igényeit aligha veszik majd figyelembe.

Mtanes Sehadeh, a Balad elnöke szerint Odeh nyilatkozata saját elképzeléseit tükrözi, nem pedig a saját pártjáét, sem pedig a Közös Listáét; ezért fekhívta politikustársát, hogy ne támogassa az izraeli baloldalt és vonja vissza nyilatkozatát. Jamal Zahalka, a párt másik Kneszet képviselője twitter üzenetben írta: „Veszélyes gyakorlat ez, mert legitimálja a tábornokok pártját (Kék-fehér), akik háborús bűnöket követtek el, és még dicsekednek is vele.”

A másik két párt (Egyesült Arab Lista és a Taal) vezetői szerint egyeztetésre van szükség. Ahmad Tibi Taal elnök szerint a Kék-fehéreknek kell közeledniük, ők pedig kikérik az arab közösség véleményét gazdasági, társadalmi, politikai és nemzeti ügyekben. Hozzátette, hogy

a koalíció „nem létező utópia,

ami nem szerepel a napirenden, mert az izraeli-palesztin konfliktus csak élesedik. A Kahol Lavan és Gantz nem a mi esetünk; ők inkább a Likuddal alkotnának egységkormányt.” A Taal párt követelései között az egészségügy és az arab oktatási rendszer fejlesztése, 64 milliárd sékel összegű gazdasági program, egyetem és kórház építése arab területen és a nemzetállami törvény visszavonása szerepel.

Tibi hozzátette, hogy tárgyaltak Odehhel és szerintük az általa javasoltak csak a megszállás megszűnte és a palesztin állam kikiáltása után aktuálisak.

Jair Lapid

Jair Lapid, a Kék-Fehérek listájának második embere, a Kan közszolgálati rádiónak azt nyilatkozta, hogy miközben Odeh bejelentkezik a kormányba, az Izraelt gyűlölő és a zsidó államot el sem ismerő Balad pártiakkal ül egy padsorban. Hozzátette, hogy nem vevők az ilyen kettős beszédre. Lapid elismerte, hogy

az izraeli arabok sok éve számos megoldatlan problémával küszködnek,

de ez roppant gyönge politika képviseletüknek is köszönhetik. Amir Peretz, a baloldali Labor-Geser elnöke nem zárta ki a partnerséget, ami azt jelezheti, hogy „a Közös Lista megváltozott. Az izraeli arabok otthonosabban érezhetik magukat; ez pedig oldhatja az arabok és zsidók közötti feszültséget. A Balad jelenléte miatt viszont hosszú folyamat elé nézünk” – mondta.

Az Ehud Barak által alapított Demokratikus Unió listáján szereplő Jaja Fink azt írta twitteren, hogy „a cionista álláspont szerint a kormánynak nem kell föltétlenül csupán zsidókból állnia. A zsidó miniszterelnök mellett lehetne arab miniszterelnök-helyettes.” Az ijedt kék-fehéreknek azt üzente, hogy ha már baloldaliaknak minősítik őket, mondjanak igent egy arabokkal közös kormányzásra.

A Likud nem hagyta ki a lehetőséget: „kibújt a szög a zsákból: Benny Gantz baloldali kormányzásra készül Ajman Odehhel és az arabokkal. Aki jobboldali kormányt szeretne, csakis a Likudra szavazhat.” Gilad Erdan közbiztonsági miniszter és likudos képviselő twitteren üzente: „Ajman Odeh világossá tette, mi vár ránk balos kormány esetén: növekvő terror, zabolátlan illegális építkezés, a nemzetállami törvény visszavonása, több otthon a bántalmazott asszonyoknak (mert miért is törődnénk a kultúrával és oktatással?)”

Joaz Hendel, a Kék-fehérek képviselője elismerte az arabok jogait, de ő sem tartja lehetségesnek az államot tagadókkal közös kormányalakítást. Mindazonáltal Erdannak válaszolva megjegyezte, hogy a likudos kormányzat kibújik a felelősség alól, ami az arabok lakta déli vidék és Galilea fejlesztését illeti. „Integrálnunk kell az arabok jogait és kötelességeit. Izrael állam kötelessége ez. Csalódott vagyok, mert az arab Közös Lista nacionalizmusa akadályozza, hogy Izrael zsidó és demokratikus ország legyen. Nemzeti egységkormányt alakítunk, személyi kultusz nélkül.”

A Haaretz cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:Aiman Odeh, arab pártok, koalíció

[popup][/popup]