Anyja érezte, hogy “valami szörnyű dolog fog történni”

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Néhány hetes szünetet követően a napokban folytatódott a hallei merénylő, Stephan Balliet pere Szászország-Anhalt tartomány bíróságán.

Stephan Baillet a bíróságon

Baillet tavaly Jom Kippur napján vérfürdőt akart rendezni Halle város zsinagógájában. Mivel nem sikerült behatolnia az épületbe, lelőtt egy, az utcán véletlenül éppen arra járó nőt, majd megölte egy török büfé vendégét. Egy fiatal párt pedig súlyosan megsebesített.

Többek között két rendbeli gyilkosság és kilenc gyilkossági kísérlet a vád ellene. Már az első tárgyalási napon beismerte tetteit. A múlt héten a bíróság a 29 éves merénylő fegyvertárával és számítástechnikai adattártolóival foglalkozott.

Fegyvereit Baillet ágyneműtartójában tárolta: összesen nyolc puskát, melyek közül hetet ő gyártott, egy pisztolyt, valamint két kést, egy kardot, sőt egy fogaskerékből készített buzogányt is. A kirendelt szakértő szerint a lőfegyverek alig működőképesek, a lőszerek is gyenge minőségűek. Balliet több alkalommal szinte sértődötten egészítette ki az előadott szakvéleményt, illetve elmagyarázta, hogyan lehet a fegyvereivel mégis lőni. A nyomozás során kiderült, hogy nyolc évvel ezelőtt kezdett el lőfegyverek, töltények és robbanószerek összeállításával foglalkozni: vegyszereket vásárolt, 3D nyomtatón alkatrészeket készített, precíziós csöveket rendelt.

A vádlott lakásán talált adathordozókat a Szövetségi Nyomozóiroda 270 munkatársa elemezte több hónapon át. Mintegy háromezer videót, fényképet és szöveget dolgoztak fel. Ezekből egyértelműen kiderül az erőszak dicsőítése, Balliet szélsőséges jobboldali, idegengyűlölő, antiszemita, homofób és nőellenes beállítottsága. Találtak többek között kegyetlen bántalmazásokat ábrázoló képeket, gázkamrába hajtott deportáltakat bemutató felvételeket, antiszemita dalokat és nemzeti szocialista képregény-figurákat.

Több dokumentum a tavaly márciusban, egy új-zélandi mecsetben rendezett vérfürdőre vonatkozik, melyet Baillet példaképnek tekintett. A fájlokat éveken keresztül gyűjtötte internetes fórumokon, elsősorban ún. képtáblákon (imageboard), melyeken a felhasználók névtelenül posztolhatnak bármit. Ez utóbbi miatt különösen kedveltek jobboldali szélsőséges körökben. Intenzív internetes jelenléte miatt vélhetően nem volt magányos tettes, ahogy állítja, mivel lehettek segítői vagy legalábbis olyanok, akik tudhattak tervéről.

A tárgyalás során kiderült, hogy anyja – aki egyébként erkölcstant oktat – kollégáinak elmondta, attól tart, valami szörnyű dolog fog történni. Ám senki sem vette komolyan, ugyanis azt hitték, fia korábbi súlyos betegségének megismétlődésére utal az asszony.

A cinikus Baillet gyakran vigyorgott a szakértő tanúk meghallgatása során. Főleg azon szórakozott, hogy a fájlok egy része védett, ezért a nyomozók nem férnek hozzájuk. Már a per legelején kijelentette, hogy nem hajlandó elárulni a jelszavakat.

Az eljárás a jövő héten folytatódik, és előreláthatóan november közepén ér véget.

Címkék:gyilkosság, Halle, Stephan Baillet, zsinagóga

[popup][/popup]