„Őszinte sajnálatát fejezte ki, hogy túl kevés embert tudott meggyilkolni”

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: antiszemitizmus, Külföld, Politika

Fél évvel a németországi Halle város zsinagógája ellen elkövetett fegyveres támadás után a szövetségi ügyészség vádat emelt a tettes ellen.

Stephan Baillet akció közben, a saját videókamerájával készített felvételen

Stephan Balliet-et kétrendbeli gyilkosság és 68 esetben gyilkossági kísérlet alapos gyanújával vádolják, közölte kedden a szövetségi főügyész. A bűnlajstrom ennél jóval hosszabb: gondatlanságból elkövetett testi sértés, veszélyes testi sértés, erőszakkal elkövetett zsarolás, különösen súlyos zsarolás, valamint népcsoport elleni uszítás szerepel a vádak között. A vádirat szerint Balliet gyilkosságot tervezett a zsidó közösség tagjai ellen antiszemita, rasszista és idegengyűlölő megfontolásból.

Mint ismeretes, tavaly október 9-én a vádlott több saját készítésű lőfegyverrel, robbanószerrel, kamerával felszerelt rohamsisakkal és golyóálló mellénnyel vonult a város zsinagógájához, ahol 52 hívő istentiszteletre készült Jom Kippur alkalmából. Balliet egyenesben közvetítette az interneten cselekményeit, miközben folyamatosan antiszemita kijelentéseket fröcsögött. A vádirat szerint minél több zsidót akart megölni. Terve azonban nem sikerült, mivel a zsinagóga bezárt ajtaját nem sikerült kinyitnia, illetve szétlőnie. Ezután egy gránátot hajított a templom udvarába annak reményében, hogy a robbanás végez az emberekkel, vagy menekülve szembe jönnek vele és így tüzet nyithat rájuk. De így sem járt sikerrel. Dühében egy véletlenül arra járó 40 éves nőt lőtt többszörösen hátba, aki a belehalt sérüléseibe. A szörnyű jelenetet a tehetetlen hívők a biztonsági kamerán keresztül figyelték. Később egy 20 éves törökös kinézetű férfit is megölt egy közeli döner-bisztróban. Autójával ezután egy szomszédos faluba menekült, ahol súlyosan megsebesített egy fiatal párt. Ők szerencsére túlélték a támadást. A rendőrség még aznap őrizetbe vette a 28 éves ámokfutót.

Halle: virágok a zsinagóga bejrata előtt a merénylet másnapján
Fotó: Hendrik Schmidt/dpa

Egy korábbi sajtójelentés szerint a merénylő vallomása során őszinte sajnálatát fejezte ki, hogy túl kevés embert tudott meggyilkolni, ráadásul nem azokat, akiket szándékozott. Miután nem sikerült vérfürdőt rendeznie, egy „közel-keletit” célzott meg, akiről később kiderült, hogy német. Balliet büszkén ismertette a nyomozati eljárás során, hogy fegyvereit maga állította elő, a merénylethez pedig az internetről merített erőt, többek között az Iszlám Állam kegyetlen kivégzési videói révén.

Az ügyet a Tartományi Legfelsőbb Bíróság Államvédelmi Tanácsa fogja tárgyalni a szász-anhalti Naumburg városában. Indulásának idejét az év közepére teszik. Jogi szakemberek szerint életfogytiglani börtönbüntetés a legvalószínűbb ítélet.

Címkék:Halle zsinagóga, merénylet, Stephane Baillet, vádemelés

[popup][/popup]