Antwerpen COVID-19 tesztelésre hívja a város zsidó lakóit

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A jelentős haredi ortodox népességgel rendelkező belgiumi Antwerpen főpolgármestere a zsidók által  lakott negyedekben tartana intenzív tesztelést.

 

A jobboldali Bart De Wever polgármester, aki a helyi zsidóság széleskörű támogatását élvezi, csütörtökön jelentette be, hogy 6.500 teszt elvégzését kezdeményezi a zsidók által sűrűn lakott városközpont két kerületében, mivel a fertőzöttek száma megugrott, és arányuk a városi átlag négyszeresére nőtt.

„A válságot kezelő csapatunk követi a fertőzések alakulását a különböző városrészekben és az ilyen tesztelésekkel azt is megpróbálja kideríteni, hogy az ún. U.K. COVID-19 vírustörzs milyen mértékben van jelen a fertőzöttek körében”. De Wever hangsúlyozta, hogy a zsidók által sűrűn lakott negyedek csak azért jöttek a képbe, mert az ott élők „szoros kapcsolatot tartanak fönn a szigetországgal.”

A B-117 nevű COVID-19 mutáció a múlt év végén ütötte föl a fejét az Egyesült Királyságban, és az eredeti kínainál fertőzőbbnek bizonyult.

„A tesztelés több ezer ember karanténba vonulását előzheti meg, ezért is alkalmazzuk koncentráltan” – mondta de Wever, hozzátéve, hogy a két kerületben élő nem zsidók száma fölülmúlja a zsidókét.

A mostani hét végén tartandó tesztelés önkéntes. A városvezetés névre szóló meghívóját 6.500 postaládába dobták be.

Annak ellenére, hogy az előrejelzések a zárt haredi közösség körében magas fertőzöttséget valószínűsítettek, a zsidó közösség képviselői szerint a járvány áldozatainak száma körükben igen alacsony.

 

JTA – Bassa László

Címkék:Antwerpen, Covid 19, Harédi közösség

[popup][/popup]