Antiszemita támadót játszott egy filmben és a valóságban ugyanezt tette

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A hamburgi rendőrség őrizetbe vett egy 16 éves fiút, aki súlyosan bántalmazott egy 60 éves zsidó férfit.   Az esetre szeptember 18-án, az Izraeli szolidaritási virrasztáson került sor.

A filmbeli jelenet

A rendőrségi jelentésekben Aram A. néven szereplő gyanúsítottnak egy színészeket foglalkoztató ügynökséggel van szerződése. A Bild Zeitung  szerint játszott az idei cannes-i filmfesztiválon bemutatott, egy Holokauszt túlélő családjáról szóló “Evolution” c. filmben. Filmbeli neve „Ali”, aki egy berlini iskolában “Jonas” nevű zsidó osztálytársát zaklatja és másokkal is erőszakoskodik.

A „Hamburg Izraelért és az antiszemitizmus ellen” nevű virrasztás során az elkövető egy nagyobb csoport tagjaként trágár antiszemita és Izrael-ellenes jelszavakat (“I f**k your mother”, free Palestine) ordítva támadt a szervezőkre. Amikor a részvevők igyekeztek őket lecsillapítani, az elkövető ököllel egy 60 éves férfi arcába sújtott, arcán sebeket ejtve és orrcsontját eltörve. A támadók robogóikon elmenekültek a helyszínről és a rendőrségi kocsik elől. Az áldozat hatnapos kórházi ápolásra szorult. A Bild Zeitung kinyomozta, hogy a támadó rendszeresen jár ökölvívó edzésekre, így hatalmas erővel tudott áldozata arcába sújtani.

A támadók a valóságban (Forrás: Bild screencapture)

A hamburgi rendőrség videó felvétel alapján azonosította a támadót, akit berlini lakásán őrizetbe vettek és bizonyítékokat foglaltak le. A fiút kihallgatás után elengedték, mivel még fiatalkorú.

Aram A. anyja a Bildnek nyilatkozva elmondta, hogy a család „Izrael ellenes”, de fia tettét helytelenítette.

Az áldozat a támadás után

Stefan Hensel, a zsidóügyi és antiszemitizmus elleni hamburgi biztos szerint a gyors hatósági intézkedések sikere kedvező jel, ugyanakkor a legjobb szándékú lépéseket sem tartja elegendőnek az antiszemitizmus visszaszorítására. „Az antiszemita bűneseteket következetesen kell üldözni és kivizsgálni” – tette hozzá Hensel.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemita támadás, Hamburg

[popup][/popup]