Antiszemita az EU tanácsának új elnöke? – vita a portugál zsidók között

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A lisszaboni zsidó közösség megvédte az EU tanácsának új elnökét a portói zsidók antiszemitizmus vádjával szemben.

Antonio Costa

A portugáliai Porto városának zsidó közössége antiszemitizmus vádjával illeti az Európa Tanács új elnökét, Antonio Costát, korábbi portugál miniszterelnököt, a lisszaboni zsidó közösség viszont határozottan elutasította a vádat.

Gabriel Senderowicz, a portói zsidó közösség elnöke a Jewish News Syndicate-nek nyilatkozva azt állította, hogy Costa “a zsidókkal, a törvénnyel és a zsidó közösséggel szemben régóta ellenséges, és miniszterelnöksége idején támadta a zsidó közösséget, megpróbálta létszámát csökkenteni ” – idézi Senderowiczot a JNS egy tegnap megjelent cikkében.

A lisszaboni zsidó közösség közleményben azt írta, hogy “senki sem érezte konkrétan az antiszemitizmus jeleit” Costa részéről. A Portói Zsidó Közösség hivatalosan azt állította, hogy jelenleg “szovjet típusú antiszemitizmus” áldozata, ahogy azt a közösség hivatalos YouTube-csatornáján található rövid dokumentumfilmben is megerősítik.

A Kadoorie zsinagóag Portóban

Az állítólagos üldöztetés oka egy folyamatban lévő, csalás gyanúja miatt indított büntetőeljárás. Ebben azt vizsgálják, hogyan kezelte a portói közösség a portugál állampolgárság iránti kérelmeket. Utóbbira egy 2015-ben életbe lépett törvény ad lehetőséget, amely megkönnyíti az inkvizíció idején Portugáliából elűzött szefárd zsidók leszármazottainak honosítását.

A lisszaboni közösség szerint Costa valóban “megnehezítette” az állampolgárságért folyamodók honosítási folyamatát, de ezt “ideiglenesen” és “az eljárás során elkövetett visszaélésekről szóló jelentések miatt” tette, és “nem antiszemita indítékból”.

ToI

Címkék:Portugál zsidók

[popup][/popup]