Antony Blinken – amerikai külügyminiszter, erős zsidó kötődéssel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A megválasztott amerikai elnök, Joe Biden és az általa külügyminiszternek jelölt Antony Blinken évtizedek óta dolgoznak együtt. Még ha nézeteik Iránnal kapcsolatban el is tértek az izraeli állásponttól, a zsidó állam támogatásában mindig egyetértettek.

Anthony Blinken, kijelölt külügyminiszter bemutatkozik a sajtónak

Mindketten ösztönösen, érzelmileg kapcsolódnak Izraelhez – nyilatkozta nemrég Dennis Ross republikánus képviselő a The Times of Israelnek.

Meir Blinken, a külügyminiszter-jelölt dédapja a 19. század végén vándorolt ki Kijevből Amerikába. Jiddis nyelven írt novellákat a magához hasonlóak sorsáról. Antony Blinken anyja, Judith Frehm magyar felmenőkkel rendelkezik, az apja, Donald Blinken, 1994 és 1997 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt.

Blinken szülei elváltak, Anthony nevelőapja Samuel Pisar, Blinken nevelőapja megjárta Auschwitz és Dachau koncentrációs táborait, árva gyerekként került az USÁ-ba, jogot tanult és John F. Kennedy tanácsadója lett. Blinken egy múlt havi kampányeseményen mesélte el nevelőapja történetét.

„Egy napon rejtekhelyükön mély morajló hangot hallott, kinézett és valami egészen újat látott: a tankra nem a félelmetes vaskereszt vagy horogkereszt, hanem ötágú fehér csillag volt festve. Talán butaság volt, de odarohant a tankhoz, a teteje felnyílt, és egy termetes afro-amerikai katona nézett le rá. Térdre rogyott, és azt a három szót suttogta, amire anyja tanított meg neki még a háború előtt: ‘God bless America.’ Akkor a katona beemelte őt a tankba, a szabadságba, Amerikába. Ezen a történeten nevelkedtem, hogy mit is jelent országunk, mit képvisel, és mi az, ami iránt Amerika elkötelezett” – mondta Blinken.

Blinken egy nemrégiben adott interjúban arról beszélt, hogy „Biden erősen hisz abban, hogy egy erős zsidó haza az egyetlen biztosíték arra, hogy a zsidó népet ne fenyegesse a pusztulás. Izrael biztonságától sohasem távolodott el, még ha az ország politikájával bizonyos kérdésekben nem is értett egyet.”

2011. május 11: Obama, Biden és a nemzetbiztonsági kabinet tagjai a Bin Laden elleni akció híreit figyelik. Balra Joe Biden, Barack Obama, a háttérben, az előtte álló válla mögül kikandikáló férfi Antony Blinken (Forrás: Wikipedia)

Az 1990-es évek elejétől fogva, Clinton és Obama elnöksége idején Blinken szorosan együtt dolgozott Bidennel, először a szenátusban, majd Biden alelnöksége idején ő lett nemzetbiztonsági tanácsadója. 2013-tól Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója volt.

Egy emlékezetes 2014-es történet, amikor Ron Dermer, Izrael akkori amerikai nagykövete késő éjszaka fölhívta Blinkent telefonon, és azonnali hathatósabb segítséget kért a gázai rakétatámadások elleni Vaskupola (Iron Dome) védelmi rakétarendszer kiépítéséhez. Blinken a következő nap reggel terjesztette elő a kérést Obamának és Bidennek, akiktől megkapta az engedélyt: “Get it done.” A kongresszus végül 250 millió dolláros támogatást biztosított a célra.

Mindez nem jelenti azt, hogy Biden támogatni fogja Izrael telepítési politikáját, mivel az a kétállami megoldás útjában áll, nyilatkozta Blinken.

Regi ismerőse, Malcolm Hoenlein, a Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations alelnöke mondta a leendő miniszterről: „Elsősorban emberként (mensch) tisztelem. Még nézeteltéréseink alkalmával is mindig képes volt meghallgatni, ami megkönnyítette a kettőnk közötti kommunikációt”.

Ami Iránt illeti, Blinken külügyminiszter-helyettesként fontos szerepet játszott a 2015-ben létrejött átfogó közös cselekvési terv (JCPOA, atomalku) összehozásában, és most Bidennel együtt tervezi a visszatérést a Trump által 2018-ban fölmondott egyezményhez. Ehhez arra lenne szükség, hogy Irán visszatérjen az eredetileg vállalt kötelezettségek teljesítéséhez. „Ezután válik lehetségessé, hogy szövetségeseinkkel és partnereinkkel egy hosszabb távú és erősebb megállapodást dolgozzunk ki” – mondta Blinken.

Mindazonáltal sok izraeli, republikánus, és számos zsidó szervezet van amellett, hogy az Iránt bénító szankciókat továbbra is fönn kell tartani. Netanjahu és Dermer hevesen ellenzik az amerikai visszatérést 2015-höz.

Válaszul Blinken azzal érvel, hogy a JCPOA nem foglalkozott Irán regionális hegemóniájával, de képes volt az iszlám állam nukleáris programjának fékezésére. Az új külügyminiszter szerint a folyamat 2018 óta megfordult. A Nemzetközi Atomügynökség legfrissebb jelentése szerint Teherán a megállapodásban rögzített dúsított urán mennyiség tizenkétszeresét állította elő.

Blinken pozitív tulajdonságaihoz tartozik, hogy képes elismerni hibás lépéseit, és korrigálni álláspontját. Ez történt Obamáék szíriai politikájával, amikor képtelenek voltak elfogadtatni Bassár el-Aszad elnökkel a vegyi fegyverek használatának tiltását. „Nem tudtuk megakadályozni sok ezrek halálát, és a menekült-áradatot. Ennek súlyát egész életemben magammal fogom cipelni” – nyilatkozta év elején a CBS- nek. Ugyanakkor bírálta, hogy a Trump kormányzat fokozottan kivonta az amerikai csapatokat Szíriából.

Ross erről a következőket mondta: „Világszerte elismerik az USA vezető szerepének fontosságát, mert amikor az elsikkad, vákuum támad, és a veszély növekszik. Ezt Biden, és vele együtt Blinken is így látja.”

Címkék:Antony Blinken, Izrael, Joe Biden, zsidóság

[popup][/popup]