Annektálás: Netanjahu csökkentett tervben gondolkodik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Magas rangú Izraeli tisztviselők szerint létezik egy alternatív terv, amely szerint a szuverenitás csak a júdeai és szamáriai zsidó városokra, nem pedig nagyobb területekre terjedne ki.

Ariel városa a Területeken

Az elképzelésről a Maariv péntek reggeli kiadása tudósított. A miniszterelnök mellett dolgozó csapat javaslata szerint el kell vetni nagyobb területek annektálását, inkább a nyugati-parti városi településekre kellene koncentrálni a szuverenitás kiterjesztésekor.

Mostanáig a Trump-féle közel-keleti béketerv alapján képzelték el az izraeli szuverenitás kiterjesztését a Jordán-völgy túlnyomó részére, a Holt-tenger térségére, és bizonyos, az 1967 előtti határ menti összefüggő területekre. A terv szerint ez Júdea és Szamária mintegy 30%-a, az ún. C zóna fele, amely jelenleg izraeli felügyelet alatt áll, de a zsidó állam törvényei nem vonatkoznak rá.

A mostani elképzelés szerint 15 olyan zsidó település létezik a Nyugati-parton, amelyekben bevezetnék az izraeli törvényeket, de ezek enklávék formájában működnének; nem terjeszkedhetnének és fogadhatnának új betelepülő közösségeket az elkövetkező négy évben. Ellenkező esetben az amerikaiak nem fogadnák el az annexiós tervet. Ez viszont felháborította a települések vezetőit, akik szerint a korlátozások „másodrendű telepüIésekké” fokoznák le a 15 várost, továbbá a rendezésből kihagynának 25 közösséget, ahol több ezer izraeli telepes él családjával.

Az új terv jobboldali ellenzői rámutatnak, hogy az a palesztin állam megalakulásához vezetne (ami a Trump-terv része) úgy, hogy Júdea és Szamária területének 70%-át csatolnák hozzá. Az, hogy külföldi vezetők, például a szerdán izraeli látogatáson tartózkodó Heiko Maas külügyminiszter az annexió ellenében gyakoroltak nyomást Izraelre, szerepet játszhatott az alternatív, vagyis korlátozott terv felajánlásában. A szűkített terv megkönnyítené a határok megvonását, és ezzel a terv beterjesztését szavazásra a Kneszetben július elseje után.

A Jesa Tanács – amely a Júdea és Szamáriában élő izraeliek képviseleti szervezete – vezetői arra panaszkodnak, hogy a kormányzat nem konzultált velük az alternatív terv ügyében. „Követeljük, hogy mielőbb tisztázzák a 25 település státuszát a Trump terv keretében, mégpedig úgy, hogy vezetőik biztosak legyenek abban, hogy nem lesznek lerombolva, és lakosaik kitelepítve.”

Az israelnationalnews cikke nyomán Bassa László

Címkék:annexió, JESA tanács, Júdea Szamária, Netanjahu

[popup][/popup]