Annektálás: az izraeliek fele támogatja, negyede ellenzi, negyede nem tudja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Israel Democracy Institute által rendezett közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 25%-a helyteleníti az annexiót bármilyen formában, 24,5% a teljes Nyugati-partot annektálná, és 28,5% ’nem tudja.

Maale Adumim

További 14% támogatja a nagyobb település blokkok (Maale Adumim, Gus Ecijón és az Ariel csoport) annexióját és 8% kizárólag a Jordán-völgyét.

A megosztottság politikai vonalak mentén jelentkezik. A baloldaliak körében a válaszadók 66%-a ellenez bármi féle annexiót. A jobboldalon 43% támogatja a teljes annexiót. A bizonytalan középen 25% van az annektálás ellen és 22% a település blokkok annexiója mellett.

Az annexió híveit arról is megkérdezték, vajon abban az esetben is ragaszkodnának álláspontjukhoz, ha annak ára egy palesztin állam megalakulása lenne. 49% szerint ilyen körülmények között is annektálni kell, 38% szerint nem, és 13% a bizonytalan körükben.

Az izraeliek 55%-a szerint az annexió reális esélyei alacsonyak – áprilisban még 49,5% gondolkodott így.

Ami az annektálandó területek palesztin lakosságának státuszát illeti, 18% úgy véli, hogy őket is megilleti az izraeli állampolgárság, viszont 36% szerint a jelenlegi státuszt kell fönntartani.

Az izraeli arabok körében 43% adna az annektált területen élő palesztinoknak izraeli állampolgárságot; 38.5%-nak nem volt véleménye.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:annektálás, Izrael, közvélemény kutatás, Területek

[popup][/popup]