Anne Neuberger – Biden elnök kiberbiztonsági tanácsadójának magyar zsidó gyökerei

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Joe Biden amerikai elnök a kétgyermekes, 46 éves családanyát, Anne Neubergert nevezte ki a kulcsfontosságú kiberbiztonsági főtanácsadói posztra.

Anne Neuberger

A kiberbiztonság kérdése manapság az amerikai belpolitika fókuszába került. Az orosz internetes beavatkozás az amerikai elnökválasztási folyamatba, a kínai hackerek támadásai és az észak-koreai internetes manőverek felborzolták az amerikai közvélemény kedélyét. A sajtó és számos politikus határozott fellépést követel.

Másfelől az is aggodalomra ad okot, hogy Kína és Irán korlátozza az internetes hozzáférést, és számos ország egyoldalúan kívánja szabályozni a „social media” platformokat. Az információ szabad áramlása biztonsági kérdés is.

A kinevezés azért is meglepetést keltett, mert a fontos pozíciót betöltő hölgy egy szigorúan kóser háztartást vezető, ortodox zsidó asszony. Sokan leánykori nevén – Anne (vagy Chana) Karfunkel – ismerik. Férje, Yehuda Neuberger jogot végzett és szintén ortodox zsidó család sarja. Lelkesen támogatja neje karrierjét.

Anne édesapja, Karfunkel György (George) Magyarországon született 1948-ban. 1957-ben a kilencéves kisfiú szüleivel a HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) segítségével egy osztrák menekülttáborból került Amerikába. Ott csatlakozott hozzájuk bátyja, Mihály (Michael), aki 1942-ben született Magyarországon, és a dokumentumok szerint valamivel korábban érkezett az Újvilágba. (1956 után sok ezer zsidó származású magyar a HIAS segítségével juthatott be Amerikába.)

A nagyszülők magyar holokauszt túlélők. Karfunkel Lajos 1914-ben született Napkor községben, egy Nyíregyháza melletti kis faluban; neje, Feiler Klára 1921-ben látta meg a napvilágot. A fellelhető életrajzi adatok csupán azt jelzik, hogy holokauszt túlélők, de nincs adat arra, hogy családjaikból kik és hogyan élték túl a vészkorszakot.

Napkor falu ma

A Karfunkel család szakképesítés, nyelvtudás és egyetlen fillér nélkül érkezett két gyerekkel Amerikába. Lajos beszélt jiddisül és egykoron jesiva bóher is volt, így tanítói állást kaphatott Baltimore-ban egy héderben. Később New York-ba költöztek, ahol az édesapa halárus lett, majd egy élelmiszerüzletet nyitott. Abból már szerényen meg tudtak élni.

A két fiú jól tanult, jó üzleti érzékük is volt és hamarosan vállalkozásba kezdtek. 1971-ben alapították meg az American Stock Transfer & Trust (AST) nevű cégüket, amely részvények bejegyzésével és azok adminisztrálásának időigényes, aprólékos feladataival foglalkozott. A cég biztos megélhetést nyújtott a családnak, és az 1980-as évektől kezdve, miután az amerikai részvénypiac felvirágzott, a vállalat jelentős fejlődésnek indult.

2008-ban a két fivér eladta 37 évvel korábban alapított vállalkozásukat egy ausztráliai befektetőnek. A nyilvánosságra került vételár meghökkentette az amerikai üzleti világot, a két testvér 900 millió dollárt kapott a cégért.

Ma a Karfunkel család az AmTrust Financial Services pénzügyi konglomerátum részvényeinek meghatározó tulajdonosai. A céget még 1998-ban a két testvér alapította és annak ma mintegy hatezer alkalmazottja van. A családi vagyont 3 milliárd dollárra taksálják és így a Karfunkelek Amerika egyik leggazdagabb családja, de szinte senki nem hallott róluk. Kerülik a nyilvánosságot, soha nem nyilatkoznak, még fénykép sem található róluk. A család üzleti vállalkozásait Barry Zyskind, Michael lányának a férje vezeti.

A Chasan Sofer jesiva

Az viszont nyilvános, hogy a vagyon jelentős részét alapítványaikon keresztül már szétosztották. Gyakorlatilag ők üzemeltetik a hatalmas, brooklyni Chasan Sofer jesivát, ahova a Karfunkel fiúk is jártak egykoron. A jesiva Schreiber Mózes, ismertebb nevén Chátám Szófér egykori pozsonyi rabbi tanításait követi. Schreiber-Szófer Mózes (1762–1839), a magyarországi ortodox zsidóság vezéralakja volt. A Karfunkel klán egyébként az ortodox Moshe (Moses) Feinstein rabbi tanításait követi és tartja irányadónak.

A család dollármilliókkal támogatja a Belz és Ger haszid irányzatok intézményeit is. A belziek Magyarországon is ismertek, de a Ger haszidokról kevesebben hallottak Magyarországon. Ugyancsak jelentős összegekkel támogatják az AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) Izrael-barát lobbiszervezetet.

A papa, Louis (Lajos) Karfunkel 1997-ben hunyt el. Idősebb fia, Michael (Mihály) 2016-ban, 72 éves korában. Halálát plakátokon jelentették be Brooklyn utcáin, arról újságcikkek jelentek meg.  A gyászszertartás a Chasan Sofer jesivában volt és Michaelt Izraelben temették el. George (György) Karfunkel soha nem nyilatkozik, és nem tudni, hogy van-e kapcsolata szülőhazájával, Magyarországgal.

A Louis Karfunkel halálhírét tudató plakátok

Anne Neuberger most rivaldafénybe került, és az sem meglepő, hogy a család hatalmas alapítványaival kapcsolatban számos kérdés is felmerült. Ez várható volt, de úgy tűnik, hogy a demokraták alaposan ellenőrizték a milliárdos család üzleti vállalkozásait, mert eddig, a sajtótámadásokon túl, jogi szabálytalanság nem merült fel.

Anne Neuberger egyébként a New York-i Touro College után a Columbia Egyetemen szerzett diplomát, Baltimore-ban lakik férjével és tinédzser gyermekeivel. Anyanyelve az angol és a jiddis, de beszél héberül, valamint arabul is. Nincs hír arról, hogy tud-e magyarul.

Címkék:Anne Neuberger, Joe Biden, kiberbiztonsági főtanácsadó, magyar zsidó gyökerek

[popup][/popup]