Amikor egy Holokauszt múzeum igazgatója a „zsidó köröket” vádolja

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Egy hollandiai Holokauszt múzeum eltekint a feljelentéstől, amelyet korábbi igazgatója tervezett benyújtani a rendőrségre. Az igazgató szerint zsidó csoportok halálosan megfenyegették, amikor nyilvánosan rokonszenvét nyilvánította a közel-keleti menekültek iránt.

Dirk Mulder (Fotó: Wilbert Bijzitter)

A Memorial Center Camp Westerbork elnevezésű emlékhely vezetőinek döntése és az ezt megelőző konfliktus mutatja, hogy a Holokauszt emlékezete egyre jobban átpolitizálódik Hollandiában. Westerbork volt az az átmeneti állomás, ahonnan mintegy 100 ezer holland zsidót a náci megsemmisítő táborokba deportálták.

A westerborki emlékhely korábbi igazgatója, Dirk Mulder azzal vádolt egyes bevándorlás-ellenes aktivistákat, valamint „zsidó köröket”, hogy életveszélyesen megfenyegették azért, mert egy estét akart rendezni, melynek során bemutatta volna a mai illegális bevándorlók megpróbáltatásait. A holland zsidó közösség vezetői hamis vádaskodásnak nevezték Mulder állítását. A rendezvény ellen ugyanakkor valóban kifogást emeltek, mert hamisnak tartják a mai bevándorlók megpróbáltatásainak párhuzamba állítását a náci rendszer által üldözött zsidók sorsával.

Binjamin Jcobs holland főrabbia westerborki emlékhelyen (fotó: Cnaan Liphshiz)

A zsidó közösség tagjai felszólították Muldert, hogy támassza alá tényekkel az állítólagos fenyegetésekről szóló állítását. Mulder, aki azóta nyugdíjba vonult, ezt nem tette meg és nem is vonta vissza nyilvánosság előtt elhangzott vádjait.

JTA 

Címkék:holokauszt, migránsok, Westerbork

[popup][/popup]