Amerikaiak a gázai konfliktusról: az idősek és a republikánusok Izrael mellett állnak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A fiatalabb szavazók kevésbé támogatják Izraelt, a demokraták körében csökkent Izrael támogatottsága, és az amerikaiak összességében tartanak attól, hogy egy közel-keleti háborúba keverednek.

Ez a három fő tanúsága az Izraelről, a palesztinokról és a gázai háborúról szóló felméréseknek, amelyeket a Hamász október 7-i izraeli támadása óta eltelt több mint három hétben tettek közzé.

A Quinnipiac nevű cég csütörtökön közzétett közvélemény-kutatása a korosztályi különbséget mutatja. A válaszadókat arról kérdezték, hogy “Helyesli vagy nem helyesli azt, ahogyan Izrael reagál a Hamász október 7-i terrortámadására?”. A válaszadók fele helyeselte, 35 százalékuk pedig összességében helytelenítette. A 18-34 éves válaszadóknak azonban csak 32 százaléka helyeselte Izrael válaszát, szemben az 50 év felettiek 58 százalékával.

Az Economist/YouGov október 8-10-i közvélemény-kutatása a következő kérdést tette fel: “Az izraeli-palesztin konfliktusban Ön kivel szimpatizál inkább?”.A kérdezettek 42-9 arányban Izrael mellett álltak. 22% viszont a “nagyjából egyenlő” választ adta. A 18-29 évesek körében azonban csak 25% szimpatizált inkább Izraellel, 19% a palesztinokkal, 25% pedig a “nagyjából egyenlően” opciót választotta. A 65 éves és idősebbek körében viszont 62% támogatta Izraelt, 3% a palesztinokat, és 18% “körülbelül egyenlően”.

A Fox felmérése azt mutatta, hogy a demokraták 59%-ka Izrael mellett áll és 25%-uk palesztin párti, míg a republikánusok 79%-ka Izrael párti és csak 11% húz a palesztinokhoz.

Arra a kérdésre, hogy “Mennyire aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok katonai konfliktusba keveredik a Közel-Keleten”, a válaszadók 43%-a mondta, hogy nagyon aggódik, 41% pedig azt, hogy valamennyire aggódik – ami összesen 84%.

A baloldali Data for Progress október 18-án és 19-én végzett felmérése pedig azt mutatta, hogy az összes megkérdezett 66%-a, a republikánusok, demokraták és függetlenek többsége is egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy “Az Egyesült Államoknak tűzszünetet és az erőszak de-eszkalációját kellene szorgalmaznia Gázában. Az USA-nak ki kellene használnia szoros diplomáciai kapcsolatát Izraellel, hogy megakadályozza a további erőszakot és a polgári áldozatok számának növekedését”.

ToI

[popup][/popup]