Amerikai zsidók tízezrével veszik az izraeli ingatlanokat

Írta: Szombat - Rovat: Gazdaság, Politika

Minden eddiginél nagyobb az izraeli ingatlanok iránti érdeklődés. Korábban az amerikai zsidók az izraeli ingatlant luxusnak tekintették, vagy nyaralásaikra tartogatták, manapság viszont bárki vesz, aki megengedheti magának.

Építkezés Tel Avivban

Ezt magyarázza Tzvi Shapiro, a First Israel Mortgages ingatlancég társalapítója.

„A tőzsdék minden idők legmagasabb árfolyamait produkálják, a belpolitikai helyzet pedig elég feszült az USÁ-ban, ami azt eredményezi, hogy az amerikai zsidók biztonságos menedékhelyet és jövőt szeretnének tudni családjuknak” – folytatja Shapiro.

December hosszú évek óta az egyik legforgalmasabb hónap volt az ingatlanügyletek szempontjából. Mintegy 13.400 lakást adtak el, 2020 második felében pedig 62.000-et, ami a legmagasabb volt az elmúlt húsz évben. Több tényező játszott közre ebben; például Israel Katz pénzügyminiszter júliusi bejelentése arról, hogy csökken az ingatlanba fektetők vételkor fizetendő adója. A COVID-19 visszavonulásával hazai vásárlók is megjelentek a piacon.

„Mindig voltak ingadozók, akik panaszkodtak, hogy magasak a lakásárak, és arra vártak, hogy majd lejjebb mennek. Mostanra kiderült, hogy egyre fölfelé mennek, és a késlekedés azt jelenti, hogy a jövőben még többet kell majd fizetni értük” – így Shapiro.

Shapiro cégének vásárlóköre főleg az angolszászok által kedvelt jeruzsálemi negyedekben – Katamon, Rehavia, Baka és German Colony – és Bét Semesben, valamint Tel Avivban és Rananában keres ingatlant. New Yorkból, New Jerseyből és Connecticutból, valamint Miamiból jelentkeznek az érdeklődők. A kaliforniaiak száma megtízszereződött az utóbbi időben; egy részük Jeruzsálemet, mások a tengerpartot részesíti előnyben.

A külföldiek többnyire épülőfélben lévő ingatlanokat vásárolnak, jegyzi meg Shapiro. „Ha papíron vásárolnak, nincs mit megnézni; külföldön sem kevesebb a hozzáférése az információhoz, mint itt helyben.”

Izrael az egyik legdrágább ingatlanpiac a világon, elsősorban a népességszámhoz viszonyított kínálat szűkössége miatt. A CompareTheMarket ausztrál ár-összehasonlító weboldal szerint egy négyzetméter ára az izraeli évi átlagjövedelem 26.6%-a, ami a második legmagasabb érték.

Shapiro szerint kevés új ház és lakás épül Izraelben, elsősorban azért, mert a földhivatal lassan adja ki az építési engedélyt. Ezen kellene változtatnia a kormányzatnak. Továbbá a Bank of Israel gondoskodhatna arról, hogy az új vásárlók magasabb jelzálogkölcsönhöz juthassanak.

„Most az a helyzet, hogy a háztartások jövedelme jelentősen fölment, de még egy átlagosan sikeres hi-tech alkalmazott sem képes előleget fizetni egy lakásra. A megoldás az lehetne, hogy az első vásárlók az ingatlan árának 90%-95%-ára kapnának hitelt a jelenleg engedélyezett 70%-75% helyett. Magánbiztosító bevonása az extra költségek egy részének fedezésére hozzájárulhatna a nemzetgazdaság pénzügyi kockázatának enyhítéséhez” – mondja Shapiro.

Az államilag támogatott lakásépítési programok a világ más országaiban sem bizonyultak sikeresnek. Közben tehetős külföldiek özönlenek a piacra – annak ellenére, hogy a nem-rezidensek a lakásár 50%-ánál nagyobb kölcsönt nem kaphatnak.  „Ha nem kezdünk sürgősen építkezni, az ingatlanárok tovább fognak emelkedni” – nyilatkozta Shapiro.

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:ingatlanárak, ingatlanok, Izrael

[popup][/popup]