Amerikai zsidó szervezetek óvnak a radikális izraeli reformoktól

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A The Jewish Federations of North America (JFNA) nevű befolyásos ernyőszervezet eltért szokásos gyakorlatától, miszerint az izraeli politikába nem avatkoznak bele. Ehelyett óvott attól a “drámai” törvényjavaslattól, amely szerint a Knesszet felülbírálhatná a Legfelsőbb Bíróság döntéseit.

Netanjahu amerikai zsidó vezetőkkel 2017-ben

A JFNA kedden óvta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a kormányának azon terve ellen, hogy törvénybe iktasson egy “felülbírálati záradékot”, amely lehetővé tenné a Knesszet 61 fős többségének, hogy felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. Ez szakítást jelent az amerikai zsidó szervezetek bevett politikájával, miszerint távol maradnak marad az izraeli belpolitikától.

A JFNA – amely több száz kisebb szövetséget képvisel az Egyesült Államokban és Kanadában – Netanjahunak és az ellenzéki vezető Jair Lapidnak címzett nyilvános levelében arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen “drámai változásnak” komoly következményei lennének Észak-Amerikában.

“A demokrácia lényege egyszerre a többségi uralom és a kisebbségi jogok védelme” – írta nyílt levelében JFNA.

“Elismerjük, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere minden országban különböző, de az izraeli kormányzati rendszer ilyen drámai megváltoztatása messzemenő következményekkel járna Észak-Amerikában, mind a zsidó közösségen belül, mind a szélesebb társadalomban” – fogalmazott a csoport.

A levél jelentős eltérést jelent a JFNA és más mainstream zsidó szervezetek hosszú távú álláspontjától, miszerint tartózkodnak attól, hogy beavatkozzanak izraeli belügyekbe, és ilyen kérdésekben az izraeli népre és az izraeli kormányra hagyatkoznak.

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]