Amerikai zsidó szervezetek óvnak a radikális izraeli reformoktól

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A The Jewish Federations of North America (JFNA) nevű befolyásos ernyőszervezet eltért szokásos gyakorlatától, miszerint az izraeli politikába nem avatkoznak bele. Ehelyett óvott attól a “drámai” törvényjavaslattól, amely szerint a Knesszet felülbírálhatná a Legfelsőbb Bíróság döntéseit.

Netanjahu amerikai zsidó vezetőkkel 2017-ben

A JFNA kedden óvta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt a kormányának azon terve ellen, hogy törvénybe iktasson egy “felülbírálati záradékot”, amely lehetővé tenné a Knesszet 61 fős többségének, hogy felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. Ez szakítást jelent az amerikai zsidó szervezetek bevett politikájával, miszerint távol maradnak marad az izraeli belpolitikától.

A JFNA – amely több száz kisebb szövetséget képvisel az Egyesült Államokban és Kanadában – Netanjahunak és az ellenzéki vezető Jair Lapidnak címzett nyilvános levelében arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen “drámai változásnak” komoly következményei lennének Észak-Amerikában.

“A demokrácia lényege egyszerre a többségi uralom és a kisebbségi jogok védelme” – írta nyílt levelében JFNA.

“Elismerjük, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere minden országban különböző, de az izraeli kormányzati rendszer ilyen drámai megváltoztatása messzemenő következményekkel járna Észak-Amerikában, mind a zsidó közösségen belül, mind a szélesebb társadalomban” – fogalmazott a csoport.

A levél jelentős eltérést jelent a JFNA és más mainstream zsidó szervezetek hosszú távú álláspontjától, miszerint tartózkodnak attól, hogy beavatkozzanak izraeli belügyekbe, és ilyen kérdésekben az izraeli népre és az izraeli kormányra hagyatkoznak.

[popup][/popup]