Amerika megvétózta az ENSZ BT Izraelt elítélő határozatát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Politika

Az Egyesült Államok szerdán megakadályozta az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában egy javaslat elfogadását, ami elítélte volna Izraelt a Jeruzsálem peremén lévő illegális arab otthonok lebontásáért, számolt be a Reuters.

A nyilatkozat tervezet, amelyet Kuwait, Indonézia és Dél-Afrika terjesztett elő kedden a 15 tagú Biztonsági Tanácsnak, „komoly aggodalomának adott hangot”, és figyelmeztetett arra, hogy a bontás „aláássa a kétállami-megoldás életképességét és az igazságos és tartós béke lehetőségét,” idézett a Reuters diplomatákat.

Miután az Egyesült Államok közölte, hogy nem tudja támogatni a nyilatkozatot – az ilyen elítélő nyilatkozatokhoz minden BT-tag támogatása szükséges – egy felülvizsgált és meglehetősen leegyszerűsített változattal álltak elő. Ezt az USA szintén elutasította.

Hétfőn számos ország és nemzetközi szervezet, köztük Franciaország, Jordánia, Katar, az EU és az ENSZ is elítélte Izrael bontási műveletét.

Az engedély nélkül felhúzott arab tulajdonú jeruzsálemi épületek lerombolása nem szokatlan eljárás. Bár némelyik még építés alatt álló bontásra ítélt otthon a Palesztin Hatóság irányítása alá eső A-körzethez tartozik.

Izrael szerint a szóban forgó épületek Cur Baherben egy olyan területen álltak, ahol tilos az építkezés a biztonsági fal közelsége miatt.

Az épületekben 100 apartman volt, 20 közülük lakott a többi építés alatt állt.

Múlt hónapban az Ítélőtábla elutasította a terület építési tilalmát feloldó katonai rendelet törlésére irányuló petíciót, amit a palesztin lakosok nyújtottak be. Így lehetővé vált a 13 nagy épület lerombolása a Wadi al-Hummus néven ismert területen, Jeruzsálem peremén.

Az izraeli hatóságok június 18-án értesítették a lakosokat a bontási szándékukra, 30 nap haladékot adva számukra, ami csütörtökön járt le.

A lakosok 7 éven át folytattak jogiharcot a lakóházak építését leállító katonai rendelet ellen. Bár a lakóházakhoz az építési engedélyt a Palesztin Hatóság adta ki közel 10 évvel ezelőtt, Izrael 2012-ben leállítottatta a munkálatokat Wadi al-Hummus területén a biztonsági fal közelsége miatt.

Teljes cikk

[popup][/popup]