Alkudozás a túszokról: a Hamász elengedne 50 foglyot, de nagyon sokat kér érte

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izraelből elrabolt túszok mintegy ötödét érintheti az az egyezség, amely Izrael számára 3 napos tűzszünetet és palesztin foglyok szabadon bocsátását írná elő.

A Hamász beleegyezett, hogy szabadon enged 50, október 7-én Izraelből elrabolt civil túszt – mondta a Reutersnek egy – a katari közvetítéssel folytatott tárgyalásokról jól tájékozott tisztviselő.

Ez lehet a legnagyobb előrelépés a terrorszervezet által fogva tartott túszokról folytatott tárgyalásokon. A Hamasz eddig csak négy elrabolt személyt engedett szabadon.

Az alku háromnapos tűzszünetet írna elő, az Izrael által fogva tartott – még ismeretlen számú – palesztin nő és fiatalkorú fogoly szabadon engedését, valamint a Gázába irányuló humanitárius segélyek növelését – mondta a tisztviselő a Reutersnek.

A Hamász beleegyezett az alku “általános vázlatába”, Izrael azonban nem, és továbbra is érdekelt a tárgyalásokban – tette hozzá a tisztviselő.

Az alku továbbá megkövetelné a Hamásztól, hogy átadja a Gázában fogva tartott, még élő civil túszok teljes listáját. Egy átfogóbb szabadon bocsátás azonban a jelentések szerint nem került szóba.

i24news

 

 

[popup][/popup]