Alijázik az utolsó afgán zsidó

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Majd az izraeli tévéből fogom figyelni, hogy mi történik Afganisztánban” – mondta Zabulon Simantov vasárnap az Arab Newsnak.

Zabulon Simantov (fotó: Flickr)

A 61 éves Simantov azt is bejelentette, hogy ősszel költözi Izraelbe, ahol csatlakozik feleségéhez és két lányukhoz, akik 1998 (!) óta ott élnek.

1998-ban Simantov úgy döntött, hogy Afganisztánban marad, és ügyel az ország egyetlen zsinagógájára, amely Kabulban található. “Oroszlánként védtem a kabuli zsinagógát” – mondta az Arab News-nak.

A szőnyeg- és ékszerkereskedő Simantov Heratban született, abban a városban, amely több száz zsidó otthona volt évtizedekkel ezelőtt. Ezután Kabulba költözött, mielőtt 1992-ben Tadzsikisztánba menekült, majd visszatért az afgán fővárosba.

Simantov távozása után a zsinagóga végleg becsukja kapuit, és ezzel véget ér az országban a zsidó élet, amely legalább 2000 éves múltra tekint vissza. Az afgán zsidó közösség az egyik legrégebbi Közép-Ázsiában, és fénykorában több mint 80 000 tagja volt.

1951-ben, amikor a zsidók elhagyhatták az országot,  többségük Izraelbe ment. Jelenleg több mint 10 ezer afgán zsidó és leszármazottaik élnek Izraelben.

JTA

Címkék:Afganisztán

[popup][/popup]