A világot uraló Soros képe – ahonnan nem vártuk

Írta: JTA/Szombat - Rovat: Politika

Régi antiszemita rajz – javított kiadásban.

A fenti képet ezúttal egy Adam Milstein nevű úr tette föl twitter oldalára (majd törölte le gyorsan). Sajnos Milstein nem egy futóbolond, hanem a nem elhanyagolható Israeli American Council (IAC) elnöke. Az IAC meghirdetett célja szerint az Egyesült Államokban élő izraelieket tömörítő szervezet, melynek 17.5 millió dolláros költségvetése van és 250 ezer embert ér el.

Noha bemutatkozásában erről nem esik szó, az IAC jobboldali beállítottságú szervezet lehet, mivel az izraeli (illetve amerikai zsidó) jobboldalon sokan utálják sokan Soros Györgyöt tiszta szívvel.

Soros Izraellel kapcsolatos politikáját éppenséggel lehet bírálni, s ez a Szombat honlapján is nem egyszer megtörtént (lásd itt és itt). A filantróp milliárdos ugyanis többnyire olyan palesztin szervezeteket támogat, amelyek Izrael lejáratásán dolgoznak. Ez azonban nem ok arra, hogy tradicionális, antiszemita képeket posztoljon valaki – aki történetesen egy zsidó szervezet vezetője.

A twitter üzenet közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Soros bejelentette, vagyona nagyobb részét a Nyitott Társadalom Alapítványra íratja. A demokrácia mellett elkötelezett alapítvány a közel-keleti konfliktust palesztin szemüvegen keresztül szemléli, így ténykedését csak az izraeli radikális baloldal nézi jó szemmel.

Milstein figyelmét igen gyorsan felhívták arra, hogy képének mi a háttere. „Tegnap felhívták a figyelmemet arra, hogy az általam posztolt kép és egy régi antiszemita rajz között van bizonyos hasonlóság, ezért a Soros tweet-et eltávolítottam” –írta Milstein a Jewish Telegraphic Agency-nek küldött üzenetében. „A jövőben igyekszem óvatosabb lenni” – tette hozzá.

 

Különösen kínos volt az ügyben, hogy a rajz antiszemita hátterére két Izrael-ellenes, palesztin-párti aktivista hívta föl Milstein figyelmét – aki illően meg is köszönte az információt: „Köszönetem a két vad Izrael-ellenes aktivistának, akik tudatták, hogy az általam használt kép hasonlít ehhez az antiszemita karikatúrához. A tweet-et letöröltem.”

A világot uraló Soros-polip képe 2015-ben bukkant fel először és azóta már több tucatszor jelent meg antiszemita és Oroszországhoz közeli honlapokon. Eredete azonban jóval régebbi: a Rotschildokat is ábrázolták már így a 19. században; a náci vicclapok ismert figurája volt a világot uraló zsidó polip; a kép, anticionista változatban, a szovjet sajtóban is jó párszor felbukkant; végül az arab média is használta a témát.

Milstein egyébként rendszeresen ír a jobboldali és baloldali antiszemitizmusról, így különösen furcsa, hogy a kép hátteréről nem volt tudomása. Ezt egyes kommentelők nem is hagyták szó nélkül.

Címkék:Milstein, Polip, Soros

[popup][/popup]