A világ első női jegybank-elnöke

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Politika

 Az 58 éves Karnit Flug lesz az első nő a Bank of Israel élén.

Kernit Flug

Karnit Flug

Flug eddig az elnökhelyettes és ügyvivő elnök posztját töltötte be. Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Jair Lapid pénzügyminiszter több hónapos huzavona után megegyezett, hogy hazai szakembert jelölnek az izraeli központi bank elnökének. Az eddigi elnök, Stanley Fischer júniusban távozott. Bár januárban bejelentette már, hogy második hivatali idejének lejárta előtt befejezi tevékenységét, egészen mostanáig nem sikerült kijelölni utódját. Így 112 napig hivatalosan beiktatott jegybankelnök nélkül működött az izraeli gazdaság.

Flug kinevezése kevéssel megelőzi Janet L. Yellen kinevezésést. Az amerikai központi bank, a FED eddigi alelnökét, Barack Obama  október 8-án jelölte az elnöki pozícióba.

Yellen

Janet L. Yellen

Netanjahu eddig elutasította Karnit Flug jelölését, pedig Fischer is őt javasolta. Az izraeli közszolgálati rádió szerint rossz viszonyban vannak egymással, mert korábban, még a bank kutatási osztályának vezetőjeként Flug tanulmányt jelentetett meg, amely a mostani kormányfő pénzügyminiszterként elkönyvelt sikereit a kedvező világgazdasági konjunktúrának tulajdonította. Benjámin Netanjahu 2003-tól 2005-ig volt pénzügyminiszter.

Mások szerint a huzavona oka az volt, hogy a kormányfő szerette volna, ha az izraeli jegybankot nemzetközi tekintélyű és szoros amerikai kötődésű személyiség vezeti.

Az általa 2005-ben jelölt Stanley Fischer 1994-től 2001-ig az IMF első vezérigazgató-helyettese, majd az amerikai Citigroup alelnöke volt, és tagja a világ legelismertebb, illetve legbefolyásosabb közgazdászaiból álló Harmincak Csoportjának (G30), amely nemzetközi tanácsadó feladatokat lát el.

A G30 elnöke Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) volt elnöke. A tagok között van többek között az EKB elnöke, Mario Draghi, Leszek Balcerowicz, a Lengyel Nemzeti Bank volt elnöke, és Paul Volcker, az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) volt elnöke.

Karnit Flug az amerikai Columbia egyetemen szerezte doktorátusát, majd a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott közgazdászként, de már a nyolcvanas évek óta az izraeli jegybankban tölt be különböző posztokat.

Címkék:Karnit Flug

[popup][/popup]