A társadalom közömbösnek tűnik…

Írta: Szombat - Rovat: Politika

…az antiszemitizmussal kapcsolatban – mondta a nemrég megválasztott francia főrabbi.

haim-korsia

Haim Korsia

A rabbi szerint ugyanakkor az ország kormánya határozottan reagált az idei év erőszakos antiszemita cselekményhullámára.

Haim Korsia, akit júniusban választottak meg tisztségére, felidézte azokat a hatalmas tömegeket, amelyek 1990-ben Párizsban demonstráltak a délkelet-franciaországi Carpentras városában történt temetőgyalázás miatt. Idén nyáron – mondta – nem volt hasonló reakció a civil társadalom részéről a zsinagógák elleni támadások, és erőszakba torkolló tüntetések után, melyek során egyes felvonulók „ki a zsidókkal”  és „halál a zsidókra” felkiáltásokkal adtak hangot érzéseiknek.

„Akkor egymillió ember vonult az utcákra”

– utalt vissza a rabbi 1990-re. – „Most azonban lát valaki olyan rendezvényt az országban, amelyen tiltakoznak az istentiszteleti helyek elleni támadások miatt? Ami megdöbbent minket, az igazából a társadalom részéről tapasztalható fásultság.”

carpentras-manifestation-place-de-la-bastille-le-14-mai-1990-10808327hsses

Párizs, 1990 – Francois Mitterand köztársasági elnök az antiszemitizmust elítélő  tüntetők élén.

Az 50 éves rabbi ezen felül a németországi eseményekkel is egybevetette az ország állapotát, ahol szeptember 14-én több ezren gyűltek össze, hogy a fokozódó antiszemita erőszak ellen tiltakozzanak. Korsia ezt „figyelemreméltó”-nak nevezte, különösen arra való tekintettel, hogy az eseményen Angela Merkel kancellár is részt vett.

Franciaországban az SPCJ, a zsidó közösség biztonsági szervezetének múlt heti jelentése szerint az erőszakos antiszemita cselekmények és fenyegetések közel megduplázódtak a tavalyi évhez képest: számuk 91%-kal, 527-re nőtt.

A gázai terrorcélpontok elleni izraeli offenzíva idején némelyik demonstráció erőszakba torkollott, egyes tüntetők pedig összecsaptak a rendőrökkel két zsinagóga közelében. Egy Párizs melletti kóser élelmiszerüzletre gyújtóbombát dobtak.

Franciaország mintegy

550 ezer zsidó és 5 millió muzulmán

él. A Közel-keleten zajló erőszakos események gyakran olyan nagyvárosok külső kerületeiben okoznak feszültséget, ahol ezek a kisebbségek egymás szomszédságában élnek.

Korsia méltatta a kormányt az antiszemitizmussal szembeni határozott kiállásáért, és „tökéletes” reakciónak nevezte Francois Hollande elnök, valamint Manuel Valls miniszterelnök és más tisztségviselők ezen jelenségekkel kapcsolatban mondott erőteljes elítélő szavait.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter arra utasította a rendőrséget és annak vezetőit, hogy keményen lépjenek fel minden rasszista és antiszemita cselekménnyel szemben.

Nyilatkozatában a rabbi ugyanakkor elutasította azt a gondolatot, hogy az erőszakos tiltakozók csupán a palesztinokkal kapcsolatos izraeli politika ellen tüntetnek. Véleménye szerint a konfliktus csak ürügyül szolgált arra, hogy a zsidók elleni gyűlöletüket kifejezzék. „Ha ott béke lenne, az itteni problémát az sem oldaná meg, ők akkor is antiszemiták maradnának” – mondta.

Párizs demo

Párizs, 2014 – palesztin-párti tüntetés

Kiemelte továbbá, hogy azok a fiatalok, akik a Párizs melletti Sarcelles kóser boltjára gyújtóbombát dobtak,

nem csupán a zsidókat veszélyeztették,

hanem a francia társadalmat általában is, hiszen a helyi rendőrállomást is megtámadták.

A főrabbi szerint a Franciaországot elhagyó zsidók számának növekedése részben annak tudható be, hogy a 2012-es iszlamista merénylet után, amely négy zsidó személy és három francia katona életét követelte, a francia hatóságok csak megkésve reagáltak. A költözés megszervezése időbe telik a családoknak, mint mondta.

A tavalyi év során körülbelül 3300 zsidó távozott az országból, amely a 2012-es adatokhoz képest 73%-os emelkedést jelent, s a hatóságok szerint idén ez a szám 5000-re nő. A stagnáló gazdaság mellett döntésüket sokan a növekvő antiszemitizmussal indokolják.

Korsia szerint a rabbiknak többet kell tenniük azért, hogy fenntartsák a kapcsolatot az itt maradó zsidókkal – különösen azokkal, akik nem járnak zsinagógába –, hogy a zsidó lét eleven maradjon Franciaországban.

 

A Jerusalem Post cikke nyomán Kalcsics Ildikó.

Címkék:antiszemitizmus, Carpentras, Franciaország, Haim Korsia

[popup][/popup]