A Sziget Fesztivál búcsút vesz az Izrael-ellenes zenekartól

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Sziget Fesztivál szervezői a Blikkhez eljuttatott közleményükben azt írták: a jövőben búcsút vesznek a Tribade spanyol rapzenekartól, melynek tagjai gyalázkodó feliratokkal csúfították el izraeli vendégek sátra mellé kitett zászlót, majd egy péniszt rajzoltak rá.

Izraeli zászlót gyaláztak meg a Sziget fesztiválon a Tribade zenekar tagjai (Fotó: Instagram)

A Tribade zenekar magát a társadalmi problémák, a kisebbségek, a melegjogok és a feminizmus szószólójának tartja. Saját Instagram oldalukon megosztott videókhoz egy olyan felvételt is csatoltak a Sziget Fesztiválról, amelyen éppen egy izraeli zászlót firkálnak össze.

Eran Swissa on Twitter: “בנות להקת tribade, שהופיעו בפסטיבל זיגט, השחיתו את דגל ישראל בפסטיבל המוזיקה תעדו והעלו לסטורי. pic.twitter.com/NGsfnyXLIS / Twitter”

בנות להקת tribade, שהופיעו בפסטיבל זיגט, השחיתו את דגל ישראל בפסטיבל המוזיקה תעדו והעלו לסטורי. pic.twitter.com/NGsfnyXLIS

Az izraeli külügyminisztérium is tiltakozott az ügyben, melynek eredményeként a Sziget Fesztivál elhatárolódott a zenekartól:

„A Sziget mintegy 30 éve olyan alapértékek mentén formálódott, mint a különbözőség elfogadása, az emberi méltóság tisztelete, az egymás iránti figyelem fontossága, az emberek és nemzetek egyenjogúsága, a béke és a szeretet jegyében. Ezeket az értékeket a mai napig valljuk és kiállunk mellettük. A Tribade nevű csapat közösségi oldalán közzétett videó olyan dolgokat közöl, amelyek a Sziget számára elfogadhatatlanok és teljesen ellentétesek a fesztivál említett alapértékeivel.

“A videóban látható gyűlöltkeltő akciót maximálisan elfogadhatatlannak tartjuk, és teljesen elítéljük, a jövőben pedig nem kívánunk helyt adni a zenekar produkciójának” – írta Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke – tudósít a Blikk.

[popup][/popup]