“A stílus durva és nyers” – Interjú a Fauda szerzőivel

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

A Fauda szerzői nemrég Goába látogattak, az interjú ott készült a forgatókönyv szerzőivel, Avi Issacharoff-fal és Lior Razzal. Utóbbi egyben a show főszereplője.

'Fauda' Creators Set Pair of TV Shows Netflix

Lior Raz és Avi Issacharoff (Fotó: Netflix)

A ‘Fauda’ negyedik évadja látható már. Minek tulajdonítják a világsikert?

Raz:  A világon mindenütt nagy igény mutatkozik a minőségi tartalomra, és ennek nem az amerikai vagy brit angol megszólalás a fő kritériuma. A  Fauda tömegeket volt képes megszólítani az egész világon, többek között Indiában.

A stílus durva és nyers. A történet magával ragadó, és a nézőt arra készteti, hogy a másik felet másképpen ítéIje meg. Alaposabban körül akartuk járni a szereplőket, megérteni indítékaikat, azt, hogy mi irányítja a cselekedeteiket. Nem is tudom, mitől lett világsiker. Kezdetben nem tartottuk szerencsésnek a világpremiert, mert hát mitől lehet érdekes egy arab–héber nyelvű sorozat? De úgy látszik, nem volt igazam. Szerintem mindenki legszívesebben egy jó történetet nézne – jól megformált szereplőkkel.

Issacharoff: A nézők legtöbbje olyan sorozatokat néz, amelyek helyi konfliktusokról szólnak. Újságíróként több mint húsz éven keresztül voltam közel-keleti tudósító, elemző, és mindmáig az a tapasztalatom, hogy amiről írtam, nem sokakat érdekelt. Ám amikor ugyanerről sorozat készül, hirtelen szembesülsz azzal, hogy az embereket nagyon is érdekli a konfliktus, ami kész csoda.

Valami eredetit sikerült alkotnunk, ami abból ered, hogy az életről különböző tapasztalatokkal rendelkezünk. Ezek valóságos történetek, amelyeket azzal a szenvedéllyel adaptáltunk, amit mindketten éreztünk.

Hogyan indult kettejük ‘Fauda’ utazása?

Raz: Ezt a show-t vérrel írtuk, mert Avi és én az izraeli hadsereg különleges alakulataiban szolgáltunk. (Én a Duvdevan titkos elitkommandóban.) Élesben, Avi meg is sebesült. Szóval, amikor ott vagy a csatamezőn, megtudod milyen az.

A leszerelés után tizenöt évvel kezdtünk el írni. Szükség volt erre a távlatra ahhoz, hogy megértsük, mi is történt. Mi történt, és miken is mentünk keresztül érzelmileg. Avi és én egy ponton találkoztunk, és a cél az volt, hogy elmondjuk, mi volt az ára azoknak a cselekményeknek, amelyek részesei voltunk.

Most már látjuk a másik oldalt, mert amikor ott vagy a seregben, nem látod. Muszáj volt leírni, mert ez a mi saját történetünk.

FAUDA – Season 4 Trailer

Uploaded by yes Studios on 2022-07-07.

Már jó ideje búcsút mondtak a hadseregnek. A negyedik részben saját történetük folytatódik?

Issacharoff: Jó kérdés. Egyszer Los Angelesben azt mondtam az ügynökömnek, hogy bizonyos ötleteket a valóságból loptunk. Ő azt mondta, megállj, ihletet kaptatok. Nos igen, valós történetekből merítettünk, amelyek történhettek máshol a világban, nem föltétlenül a Közel-Keleten. Nézed a filmet és elcsodálkozol: lehetséges ez? Megtörtént ez? Mert olyan valóságosnak tűnik.

Raz: Nem csupán a történetek. Ott vannak még az emberi érzések, működnek és küzdelmet folytatnak, és ebbe mindenki belefárad. A PTSD (poszttraumás stressz zavar) valóságos dolog, ismerjük és próbáljuk kezelni. Lehet hogy a forgatókönyvet magunk írtuk, de az érzések és érzelmi utazások ott vannak mögötte.

A ‘Fauda’ nyolc éve folytatódik. A mostani résszel véget ért, vagy további évadok is várhatók?

Raz: Minden évad végeztével azt hisszük, hogy nincs tovább, azután mégis tart a varázs, és ez annak köszönhető, hogy nagyon szeretjük a közös munkát, mert a színészek, írók, gyártó személyzet egyetlen nagy családot alkotunk. Figyelünk egymásra.

Végtére is szórakozni akarunk. Ez a mi gyermekünk, és nem akarjuk, hogy felnőjön. Azt akarjuk, hogy velünk maradjon. Most úgy néz ki, hogy folytatjuk.

Lifestyle – Bassa László

Kapcsolódó cikk:

Fauda – Ami az akciófilmen túl van

[popup][/popup]