A rendőrség több terrorista akciót hiúsított meg a tel-avivi melegfelvonuláson

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több alkalommal fegyveres személyek közeledtek a felvonulás színhelyéhez. Kevésbé erőszakos rendbontókat is őrizetbe vettek.

A siklóernyőn a felirat: Apa, anya = család

Két személyt letartóztattak, akiknél kést találtak. Ők a Palesztin Hatóság területéről érkeztek illegálisan. Egy tel-avivi férfinél, elektromos sokkoló és acélláncok voltak. Őket is a rendőrség hallgatta ki. Összesen ötven személyt állítottak elő, akik a felvonulást próbálták megzavarni. Két személy közülük rátámadt az őket feltartóztatni próbáló rendőrökre.

A LGBTQ+ ellenes Hazon mozgalom, amely egy éven át alig hallatott magáról, visszatért. Ezúttal az egyik tag motoros siklóernyővel közelítette meg a tömeget. Az ernyőn felirat: Apa+Anya=Család.

A Hazon nevében Dror Aryeh rabbi nyilatkozott: „Akik nem látnak minket szívesen a földön, láthatnak a levegőben. Minél több embert igyekszünk megszólítani, jogunk van legitim módon tiltakozni az ilyen visszataszító parádék ellen.” Szerinte a fölvonulásoknak helyszínt biztosító városok lakói többsége ellene van az eseménynek, de félnek az LGBTQ+ közösségtől.

A közvélemény akkor szerzett tudomást a Hazonról, amikor egy molinót feszítettek egy jeruzsálemi szálloda bejárata fölé: „Apa és Anya = Család. Bátorság kell a normalitáshoz.”

Szerintük „a zsidó jelleg nemzeti jelleg kérdése újra a napirendre kívánkozik Izraelben. A választások előtt a politikusokat ilyen irányba igyekeztek befolyásolni. Ismert témák: a szombati munka és tömegközlekedés, nők a Siratófalnál, a vallásosak elhallgattatása; mindezeket abnormálisnak tartja a Hazon.

Egy év kihagyással rendezték a mostani parádét, mert tavaly a COVID-19 ellenes intézkedések keretében lefújták az utolsó percben.

A felvonuláson a résztvevőkkel és DJ-kel megrakott megrakott teherautók pontban délben indultak a Bograshov Beach-ről. A parádé végpontja a Charles Clore Park, ahol neves művészek lépnek majd föl.

Órákkal a felvonulás előtt jött a hír az egészségügyi minisztériumból, hogy éjféltől zárt terekben ismét kötelező esz a szájmaszk viselése. Nitzan Horowitz miniszter, aki maga is a LGBTQ+ közösség tagja a Twitteren írta: ”Kérem az ünneplő közönséget, hogy az örvendezés és mulatozás közepette se feledkezzenek meg a biztonsági előírásokról – hogy fenn tudjuk tartani a szokásos életmenetet. Shabbat shalom. Happy Pride.”

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:agresszió, felvonulás, meleg büszkeség, Tel-Aviv

[popup][/popup]