A reform közösség virágzik, erősödik, nincs ok aggodalomra

Írta: A Bét Orim Vezetősége - Rovat: Politika

A Bét Orim taglétszáma az elmúlt években bőven megháromszorozódott, az egyik legnagyobb vallásos zsidó közösség lett Magyarországon és az egyik legfiatalabb is. Az SZJA 1%-ukat nekünk felajánlók száma majdnem megkétszereződött ugyanebben az időben, sűrűn követik egymást a bát és bár micvák. Vallási és kulturális aktivitásunk, elérésünk is nagy mértékben nőtt ugyanebben az időszakban. Minden segítséget hálásan, minden együttműködési szándékot örömmel fogadunk, de megmenteni nem kell minket.

A Bét Orim közösség szombatfogadása a Bálint Házban

A reform judaizmusról és saját pályájáról szóló Szombat-interjúban Kántor Anita rabbi, barátunk és fontos partnerünk, a Közép-Európai Bét Din vezetője (Em Bét Dinje) aggodalmának adott hangot:

„Úgy gondolom, hogy a magyarországi két reformközösségnek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy fennmaradjon. Meg kell érteniük és magukévá tenniük a reform mozgalom értékeit és elvárásait annak érdekében, hogy egy erős és megalapozott tudást adhassanak át a következő nemzedékeknek (leDor vaDor), és egyenrangú partnerek lehessenek más irányzatokkal. Az egyik legnagyobb hiba, ha magunkat másik irányzattal hasonlítgatjuk össze, amikor még a saját irányzatunkkal sem vagyunk tisztában. Progresszív értékeken képzett, abban jártas, és azt tovább adni tudó rabbi nélkül lehetetlen a hitközségek fenntartása. Tehát a megfelelő, jól megalapozott progresszív-reform oktatás és hitélet mentheti meg a két közösséget Budapesten”.

A kép túlzottan sötétnek tűnhet bárki számára, aki ismeri a reform közösség helyzetét. Nem tisztünk ugyan megvédeni a másik reform közösség rabbiját, de annyit mégis el kell mondanunk, hogy van Budapesten „progresszív értékeken képzett, azokban jártas” rabbi is, hosszú évtizedek óta, Kelemen Katalin rabbi, ahogy a mi közösségünk alapító rabbija, Raj Ferenc is évtizedekig szolgált az Egyesült Államokban reform rabbiként. Abból, amit Kántor Anita hiányolni tűnik, nincs tehát hiány. Az ő munkájuknak is köszönhető, hogy ma a reform közösségek erősebbek mint bármikor rendszerváltás utáni újraalapításuk óta, és ez a számok nyelvén is elmesélhető, adatokkal is könnyen alátámasztható.

A Bét Orim bő négy év alatt (és ebben benne vannak a Covid-időszak lezárásai is) bőven megháromszorozta tagjai számát, péntek estéi az országban a leglátogatottabbak között vannak.

A közösséghez egyre többen csatlakoznak minden korosztályból. Megalakult, a Bét Orim húszas éveikben lévő tagjainak kezdeményezésére, de önállóan a reformmozgalom nemzetközi ifjúsági tagozata, a Támár magyar csoportja, rövid idő alatt népszerűvé és sikeressé vált, sokak számára biztosít közösséget a 18 és 35 év közöttiek közül.

A Bét Orim havonta egyszer hétköznapi istentiszteletet is tart

Azok száma, akik nekünk ajánlják fel személyi jövedelmadójuk 1%-át, ugyanebben az időszakban csaknem kétszeresére nőtt (testvérközösségünk, a Szim Salom pedig még jóval több felajánlást kap), vallási aktivitásunk sokszorosára nőtt, rendszeresek – és közösek a Szim Salommal – szombat reggeli istentiszteleteink, a 2024-es évben már három bát micvát is ünnepeltünk, a jelöltek szépen olvastak a Tórából, közösségünk tagjai közül többen is tudnak Tórát olvasni. Elkezdődtek a hétköznap reggeli istentiszteletek is, bár még csak havonta egyszer. Minden héten tanulunk a Tóráról, vendégelőadóink a neológiából is érkeznek – legutóbb például Dickmann Dávid, a rendkívül sikeres ifjúsági istentiszteletek vezetője járt nálunk Tórát tanítani –, elindultak a héber tanfolyamok és a Raj Tamás Akadémia előadásai is újraéledtek, közönségük is van. Minket is hívnak, a neológia berkeiből is, beszélgetni, legutóbb vallási vezetőnk előadást tartott a Darvas István rabbi nevével fémjelezhető T12-tanházban. Az idei Purimot is, ahogy a Covid-lezárások vége óta mindig, együtt tartjuk neológ barátainkkal is, közösen olvasnak majd a Megillából reform és neológ nők és férfiak. Az irányzatközi kapcsolataink sem rosszak jelenleg, bár, miközben becsüljük és tiszteljük a neológiát és az ortodoxiát egyaránt, hiszünk magunkban, és nem az ő (vagy bárki más) elfogadásuknak mértékén mérjük, hol tartunk.

Ami a „progresszív értékeket” illeti, mondanunk sem kell, de azért nagyon is mondjuk, a mi közösségünkben nincs és nem volt és soha nem is lesz értékkülönbség nem, származás, vagyoni helyzet, szociális státusz, szexuális és nemi identitás alapján emberek között, mindenkit szeretettel várunk. Vallásjogi vitákban örömmel veszünk részt, közösen is publikáltak neológ és reformközösségek rabbijai, vallási vezetői vallásjogi állásfoglalásokat.

Az út legelején vagyunk, rengeteget hibázunk, minden segítséget szívesen fogadunk és amennyire tőlünk telik, ránk is lehet számítani, lelkesen vágunk bele minden kölcsönös, partneri együttműködésbe, de megmentésre nem szorulunk rá. Ugyanakkor, természetesen, számítunk tanítónk, rabbink, Kántor Anita tudására is, mindig szívesen látjuk, ahogy ezt bizonyára tudja is, örömmel tanulunk Tőle is Tórát.

A Bét Orim vezetősége

[popup][/popup]