A Pfizer szerint COVID vakcinájuk beadható 5-11 éves gyermekeknek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A cég a hónap végéig beadja az engedélyezési kérelmet az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletéhez (FDA).

A Pfizer és német partnere, a BioNTech által fejlesztett vakcinát már 12 éves kortól alkalmazzák. A gyermekek visszatérése az iskolákba és a különlegesen fertőző Delta variáns rohamos terjedése miatt azonban sok szülő türelmetlenül várja a kisebbeknek beadható oltás engedélyezését.

Az általános iskolásoknak beadandó oltás dózisa – a Pfizer eddigi tesztjei szerint – a felnőtt adag egyharmada. Ennek ellenére – Dr. Bill Gruber, a Pfizer gyermekgyógyász alelnökének közlése szerint – az 5 és 11 év közötti beoltottak ugyanolyan magas antitest szintet értek el, mint a tizenévesek és a felnőttek.

Ami a mellékhatásokat illeti, azok biztonságosan kezelhetőnek mutatkoznak: a tizenévesekhez hasonlóan átmeneti végtagi fájdalmakkal és magasabb testhőmérséklettel jártak.

Gruber elmondta, hogy az FDA-engedély birtokában a Pfizer az európai országokban és az Egyesült Királyságban is kezdeményezni fogja a korosztályi oltás engedélyezést.

Dr. Peter Marks, az FDA főnöke a hónap elején azt nyilatkozta, hogy az adatok birtokában az ügynökség hetek alatt dönt a kérdésben.

Az európai országok eddig nem engedélyezték az oltást 12 év alatt. Kubában viszont – saját gyártású vakcinával – oltják a két évesnél idősebbeket, Kínában pedig a három év fölöttieket.

Miközben a kisgyerekek körében a súlyos betegek és halálesetek aránya alacsonyabb, mint az időseknél, az USÁ-ban több mint ötmillió pozitív tesztet produkáltak, és legalább 460-an haltak meg, jelentette az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia. A Delta variáns megjelenése óta a gyerekek körében meredeken emelkedtek a fertőzések.

A Pfizer az alacsonyabb adagolást 2268 óvodáson és általános iskoláson tesztelte, sikeresnek minősítve az antitest-képződést. Ez azonban egyelőre sajtóközlemény, nem pedig tudományos publikáció. A kutatás tovább folyik, és még nincsenek összehasonlító vizsgálati eredmények arról, milyenek a különbségek az oltóanyaggal illetve a placebóval beoltottak között. Ugyancsak kevés a mellékhatásokra vonatkozó számítás a fiatal férfiaknak beadott második oltás után olykor fellépő szívizom-gyulladással kapcsolatban.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Covid 19 oltás, gyerekek oltása, Pfizer

[popup][/popup]