A Pegida

Írta: Szombat - Rovat: Politika

avagy: Miért támogatnak a zsidók egy radikális német jobboldali mozgalmat?

pegidademo

Fotó: taz.de

Rotem Ahituv, egy rögtönzött színpadon állva, maga köré tekert fekete-vörös-sárga német zászlóval több ezer tüntetőhöz szólva olyan feloldozást kínált nekik, amit csak egy hozzá hasonló ember adhat.

„Zsidó vagyok! – kiáltja. – A családom 700 éve Németországban él, nekem elhihetitek, hogy itt nincsenek nácik.”

Rövid és szenvedélyes beszédében Ahituv, aki Izraelből települt át Németországba, a mohamedánok európai térnyerésének veszélyéről szólt, és kijelentette, hogy a németországi zsidók támogatják a Pegidát, azt a jobboldali populista mozgalmat, amely a január 26-I tüntetést szervezte Frankfurtban.

Ez a csoport, mely a “Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen” nevet viseli, szerte Németországban több hasonló megmozdulást szervezett. A legnagyobb tüntetésen, Drezdában, a Pegida szülőhelyén 25000 ember vonult az utcára. A tüntetők a Pegida szigorúbb bevándorlási politikája mellett álltak ki és hitet tettek amellett, hogy meg kell őrizni és meg kell védeni a keresztény-zsidó nyugati kultúrát.

Ahituv frankfurti beszédében elmondta, hogy a fősodorhoz tartozó politikusoknak és médiumoknak, melyek a Pegidát xenofóbnak, rasszistának, sőt, nácinak tartják, nincs igazuk és félrevezetik a közönséget. „Itt csak hazájukat szerető németeket látok, akik meg akarják menteni Németországot az iszlámtól. Az iszlám át akarja venni az uralmat, meg akar fosztani titeket hagyományaitoktól, hitetektől, minden értéketeket el akar pusztítani. De mi nem hagyjuk.”

Ellentüntető: Barna helyett Tarka!

Ezzel a véleményével Ahituv nem pusztán a német politikai vezetéssel és a fősodorhoz tartozó pártokkal megy szembe, hanem a németországi zsidó establishementtel is. A zsidó közösség vezetői ugyanis határozottan kiálltak Angela Merkel mellett, akik szerint a Pegida vezetői szűkkeblűek, előítéletesek és gyűlölködők.

Joseph Schuster, A Zsidók Központi Tanácsának (Zentralrat) vezetője a Pegidát rendkívül veszélyes mozgalomnak tartja, melynek tagjai szerinte neonácik, illetve szélsőjobboldali pártokhoz kötődnek, és úgy érzik, végre szabad folyást engedhetnek idegengyűlöletüknek.

A Pegida mozgalom semmiképpen sem szolgálja a németországi zsidó közösség érdekeit – írta egy emailben a Forward című folyóiratnak. Ki akarja zárni a társadalomból a mohamedánokat és más idegeneket. Ha valaki gyűlöl egy kisebbséget, az más kisebbségekhez sem viszonyul különbül.

Joseph Schuster: A Pegida veszélyes

 

Yakov Hadas-Handelsman, Izrael németországi nagykövete a Forward-nak nyilatkozva ugyanennek az aggodalmának adott hangot. A szélsőségesek akciói vallási, társadalmi szempontból ugyan érthetőek, de számítani kell arra, hogy míg ma az egyik, holnap már egy másik társadalmi csoport ellen fognak irányulni. A második világháború utáni Németország a demokrácia, a pluralizmus és a szabadság hazája. Ezeket az értékeket meg kell becsülnünk. A rasszisták és antiszemiták a demokratikus állam törvényeivel visszaélve ártanak a demokráciának.

Azonban nem Ahituv az egyetlen zsidó Németországban, aki úgy gondolja, hogy a Pegida mozgalom hasznos lehet a zsidóknak. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy valaha is érdekszövetség jöhet létre a német szélsőjobb és a zsidók között, de a párizsi merényletek óta ennek az érdekszövetségnek már van némi támogatottsága.

Henryk Boder újságíró, a zsidó közösség közismert tagja is azt állítja, hogy a németországi zsidóknak, akik nagyon félnek az iszlámistáktól, támogatniuk kell az iszlámellenes mozgalmat. A mohamedán közösség jelenti az egyetlen veszélyt a német zsidókra – mondja, majd hozzáteszi, hogy azért ő sem ért egyet a Pegida minden állításával. De úgy gondolja, hogy a zsidó establishment démonizálás helyett megfontolhatná a Pegida egyes állításait.

Henryk Broder: A németországi zsidókra az a muszlimok jelentik a valódi veszedelmet

 

Walter-Rothschild, Schleswig-Holstein szövetségi állam főrabbijának véleménye szerint a Pegida olyan fontos kérdésekre irányítja a figyelmet, melyeket a mainstream politika eddig figyelmen kívül hagyott. Rothschild rabbi szerint a német társadalomnak igényli, hogy megvitassák, milyen mértékben megengedhető, hogy egy kisebbség olyan kulturális normák szerint éljen, melyek felülírják a nyugati civilizáció alapértékeit. A 82 milliós Németország 5 százalékát kitevő mohamedán kisebbségen belül vannak olyan közösségek, melyek elutasítanak olyan nyugati értékeket, mint a nők önrendelkezési joga, a szólásszabadság, viszont nyíltan hirdetik az antiszemitizmust.

„Legyenek mecseteitek, de ne gyűlöletre tanítsatok. Legyenek Iskoláitok, de ne terroristákká neveljétek a gyerekeket. Meglehet a véleményetek a közel-keleti helyzetről, de az utcai megmozdulásokon ne követeljétek, hogy öljék meg a zsidókat, ahogy ez egy berlini tüntetésen történt.” Rothschild azokra a palesztinokat támogató berlini megmozdulásokra gondolt, melyeken tavaly nyáron tiltakoztak Izrael gázai katonai offenzívája ellen.

Rothschild úgy véli, hogy ez kulturális kérdés; az európai zsidók többsége a modern nyugati értékeket vallja magáénak, számos mohamedán viszont nem fogadja el ezeket az értékeket. „Miért támogatnám ezen mohamedánok jogát, hogy szembehelyezkedjenek azokkal az értékekkel, melyekben hiszek?”

A Pegida drezdai tüntetése január 25-én

A Pegida drezdai tüntetése január 25-én

A Pegida népszerűsége részben abból fakad, hogy szervezői sikerrel törekszenek kilépni az izolációból és elfogadtatni mozgalmukat a fősodorhoz tartozó németekkel. A megmozdulások eddig erőszakmentesek voltak, harci kiáltásuk így szól: „Mi vagyunk a nép!” Ez a jelszó zengett el a nyolcvanas évek végén, azokon a tüntetéseken, melyeken a keletnémet parancsuralmi rendszer ellen tiltakoztak.

A Pegida kezdetektől zsidópárti mozgalomként határozta meg önmagát, és megmozdulásaikon sokszor lehetett izraeli zászlókat látni. Amikor közzétettek egy fotót, amelyen Lutz Bachmann, a Pegida alapítója Hitler öltözékben parádézik, le kellett mondania a mozgalom vezetésétől. A Pegida szóvivője, Christian Mayerhoff nemrég exkluzív interjút adott az Ynet izraeli hírportálnak, melyben annak a véleményének adott hangot, hogy a zsidóknak a Pegidával együtt küzdeniük kell az iszlamizmus és a dzsihadizmus ellen.

Lutz Bachmann, a Pegida egyik alapítója, Hitlernek fazonírozva. E kép nyilvánosságra kerülése után kénytelen volt lemondani

A Pegida zsidópárti terminológiája ellenére a mozgalomnak nem célja, hogy zsidó követőket toborozzon –  akik Németország lakosságának kevesebb, mint két ezrelékét teszik ki –, ez inkább arra szolgál, hogy jelezzék, betartják a német politikai korrektség szabályait. – Az, hogy egyes Pegida támogatók zsidóbarátnak tűnnek, inkább arra szolgál, hogy álcázzák radikális ideológiájukat – fejtette ki Nathan Gelbart, a németországi Karen Hayesod szervezet vezetője.

A Forward.com cikke nyomán: Vidor Éva

[popup][/popup]