A palesztinok 80 százaléka támogatja a terrorista merényleteket

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

a friss közvélemény-kutatások szerint

palesztin kődobáló

Utcai hangulat valahol Palesztinában

– közölte a Jediót Ahronót című újság ynet című honlapja.

A felmérések szerint a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az utóbbi hónapok magányos elkövetők által végrehajtott terrorakcióit – mint amikor járókelőket késeltek meg, palesztin teherautósofőrök (két ízben is) a villamosra várakozók közé hajtottak,  vagy amikor két palesztin baltával, késsel és pisztollyal mészárolt le négy rabbit egy zsinagógában, Jeruzsálem Har Nof nevű városnegyedében. A kérdezettek mintegy hatvan százaléka támogatja az Izraelre lőtt rakétákat is. A kutatás azt is felszínre hozta, hogy a válaszadók

több mint fele egyetértene egy új intifádával,

Izrael-ellenes felkeléssel, és ha most tartanák az elnökválasztást, a Hamász jelöltje győzne. (Így már érthető, miért odázza el a választásokat Mahmud Abbasz hat évvel azután, hogy lejárt az elnöki mandátuma.)

merénylet Jeruzsálem

Az egyik jeruzsálemi gázolásos merénylet színhelye

Kalíl Sikaki, a rámalláhi székhelyű Palesztin Politikai és Közvélemény-kutató Központ igazgatója szerint az eredmények a palesztinok haragját tükrözik az izraeli telepesek terjeszkedése, a jeruzsálemi szent helyek fölötti vita, az amerikai közvetítéssel folytatott béketárgyalások kudarca, valamint a Hamász elleni nyári hadművelet miatt.

A mostani légkörben erőszak a legfontosabb hajtóerő – tette hozzá Sikaki.

Az intézet felmérésében részt vevők 86 százaléka szerint komolyan veszélybe került a jeruzsálemi al-Aksza mecset feletti muzulmán fennhatóság az izraeli jobboldali politikusok látogatásai és ottani imádkozásai miatt.

A múlt héten végzett vizsgálathoz 1270 ciszjordániai és gázai véleményét kérte ki, s 3 százalékos hibahatárral számolt.

slaughter-in-Synagogue-Har-Nof-in-Jerusalem-4

A Har Nof-i zsinagóga a mészárlás után

Egy másik intézet, a Gallup intézethez tartozó Palesztin Közvélemény Központ a nyári gázai hadművelet utólagos hatásait mérte fel. Az általuk megkérdezettek több mint fele (53,2 százaléka) szerint

a palesztinok győztek

az Izraellel folytatott két legutóbbi fegyveres konfliktusban, s csak mintegy negyedük, (27,3 százalék) vélte úgy, hogy nem a Hamász nyert.

A nyári Erős Szikla hadműveletben a palesztinok igen nagy mértékben elérték céljaikat 34,8 százalék szerint, és további 41,5 százalék szerint is megvalósították azokat, ha csekélyebb mértékben is. Csak 13,9 százalék gondolta, hogy kevéssé és 3,6 százalék, hogy egyáltalán nem sikerült elérniük céljaikat.

Az utóbbi felmérésben megkérdezett palesztinok 59,6 százaléka egyetértett az Izrael elleni rakétatámadásokkal, mindössze 5,1 százalék ellenezte azokat, míg 21,3 százalék bizonytalan volt e kérdésben. A válaszadók túlnyomó többsége, 83,3 százaléka támogatta a palesztin vezetésnek azt a szándékát, hogy az izraeli politikusokat és katonai vezetőket háborús bűnökkel vádolják meg a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Csak 6,3 százalék ellenezte ezt a lépést.

A 3 hibaszázalékos kutatásban 1012 Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő, véletlenszerűen kiválasztott palesztin vett részt.

 

[popup][/popup]