A német szélsőbal a palesztin állam elismerésére hív fel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

De nem sok esélye van.

die_linke

A Balpárt (die Linke), a legnagyobb ellenzéki tömörülés a német parlamentben, a Bundestagban. A párt képviselői határozati javaslatot nyújtottak be, mely a Merkel kabinetet a független palesztin állam elismerésére szólította fel.

“Az indítványt a Balpárt egyik frakciója kezdeményezte, s az nem áll összhangban a Német kormány hivatalos álláspontjával ” – nyilatkozta egy kormánytisztviselő. “Tisztában voltunk a kezdeményezéssel, megpróbáltuk megakadályozni az előterjesztést, melyet az izraeli választások napjának reggelén nyújtottak be” – tette hozzá.

A javaslatot a Bundestagban kéne megvitatni, de erre még nem jelöltek ki konkrét időpontot. Egyelőre tisztázatlan, hogy a petíciót a Bundestag képviselői egyáltalán szavazásra akarják-e bocsájtani.

Az indítvány szövege arra hivatkozik, hogy Svédország kormánya 2014 októberében, első Európai Uniós tagként elismerte a független palesztin államot. A petíció megemlíti azt is, hogy parlamenti szavazás eredményeként Portugália, Spanyolország, Franciaország, Írország és az Egyesül Királyság törvényhozó szervei szintén elismerték a palesztin államot.

A petíciót a Bundestag számos olyan képviselője támogatta, akik már

hangot adtak a Hezbollah és a Hamász iránti rokonszenvüknek,

illetve akciókat kezdeményeztek e szervezetek érdekében. Christine Buchholz képviselő tagja volt a párt „Tolódj Balra” csoportjának, ami „jogos ellenállás”-nak nevezte és támogatta a Hamász és a Hezbollah Izraelre mért csapásait.

Christine Buchholz. A képen az ellen tiltakozik, hogy Kobane iraki városban az amerikai légierő az Iszlám Állam fegyvereseit támadja.

Wolfgang Gehrcke, a Balpárt külpolitikai megbízottja és szóvivője, aki szintén aláírta a petíciót, különböző Hamász és Hezbollah párti gyűléseken vett részt országszerte, az Izrael és a Hamász közötti konfliktusok kapcsán.

A Simon Wiesenthal Központ (SWC) 2014-es antiszemita és Izrael-ellenes megmozdulásokat regisztráló listáján Annette Groth, Heike Hänsel ésInge Höger képviselők is szerepeltek.

Az SWC szerint november 10-én a Kristályéjszaka évfordulójára rendezett megemlékezés másnapján a Balpárt – a Bundestag épületében lévő tanácskozó termébe

Izrael hírhedt szidalmazóit hívta meg.

Groth, Hänsel, Höger és a Baloldali Párt Végrehajtó Bizottságának tagja, Claudia Haydt voltak a főszervezői és a kulcsfigurái az Izrael ellenes eseménynek.

A Központ megjegyezte, hogy “Höger és Groth is… ott volt a hírhedt „Gázai Flottila vezérhajója, a Mavi Marmara fedélzetén 2010-ben, majd berlini hazatérésükkor pártjuk megannyi parlamenti tagja üdvrivalgással fogadta őket.”

A Reichstag épülete

A Reichstag épülete

Volker Beck, a Zöld párt egyik vezető képviselője, a Német-Izraeli országgyűlési csoport vezetője, viszont így nyilatkozott: “Támogatom a két-állami megoldást, ami magában foglalja Izrael és a palesztin állam kölcsönös elismerést.” Volker kijelentette, a Zöld Párt tevékenyen részt vesz az Európai Unió összehangolt álláspontjának kidolgozásában, a Palesztin Állam ügyében. Back hozzátette, hogy a palesztin állam létrejöttét övező kérdéseket “tárgyalóasztalnál kell tisztázni.”

A Jeruzsálem Posthoz intézet email kommentárjában Prof. Gerald Steinberg, a jeruzsálemi székhelyű NGO Monitor vezetője figyelmeztetett: Németországban

Izrael-ellenes NGO-k propaganda-hadjárata várható,

amelyek komoly befolyással bírnak Nyugat Európa nagy részén. A Balpárt megpróbálja a folyamatot kihasználni.

Steinberg, a Bar-Ilan Egyetem ismert politikai elemzője hozzátette: “A németek részéről a CDU (Keresztény Demokrata Unió) és az SPD (Szociáldemokrata Párt) képviselői is felszólaltak az effajta, cinikus, egyoldalúan a Palesztinok törekvéseit támogató javaslatok ellen. Mára azonban ezek a hangok meggyengültek, sőt, jórészt elnémultak. Ahelyett, hogy elismernék a valóság összetett voltát, az Izraelről szóló német diskurzus mítoszokra és jelmondatokra épít.”

A Jerusalem Post cikkét Mika Klára fordította.

 

 

[popup][/popup]