„A miniszterelnök Izrael Állam szétesését okozza”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ellenzéki Munkapárt új csillaga, a harminc éves Sztáv Safír vázolja, mi a megoldás szerinte az ismét fellángoló palesztin erőszakra.

Stav Shafir

Az ellenzéki képviselőnő Benjamin Netanjahu Kneszetben elhangzott beszédére válaszolt. Ezt a baloldali felfogást bírálta Jáir Lapid, jobboldali politikus, akinek hozzászólását két napja közöltük honlapunkon.

*

Izrael lakossága terrorhullámban él. Az emberek félnek buszra várni a buszmegállóban vagy piacra menni.

A mi nemzedékünk, akik nem sokkal az első intifáda előtt születtünk és a második intifáda idején szolgáltunk a hadseregben, igazán nem reméltük, hogy a harmadik intifádában találjuk magunkat. Elegünk van a megfélemlítésből, a szörnyűségekből, az aggodalomból. Megoldásokra van szükségünk.

A korábban itt felszólalt miniszterelnöknek hősiesen és bátran kiállva megoldásokról kellett volna szólnia.

Mennyi cinizmus lehet ebben a teremben?! Mennyi? A miniszterelnöknek és jobboldali barátainak egyszerűen nincs mit mondaniuk már az összes uszítás és megfélemlítés után, melyeket az utóbbi években hallottunk tőlük – az ellenzék ellen, a baloldal, a Kneszet-képviselők, a különféle szervezetek, és a változtatni próbáló polgárok ellen. Azt kiabáltátok, hogy ez mind Oslo miatt van. Hát tessék, fejezzétek be a dolgot: menjetek, foglaljátok el ismét Dzsenint és Rámalláhot! Annektáljátok a palesztin területeket! Mennyit vagytok képesek beszélni a “Nagy Izrael”-ről!? További pénzek a telepeseknek! Ki zavar benneteket a palesztin területek annektálásában?! Mi zavarunk? Ki zavar? Aztán még azt állítjátok, hogy azért lőnek a déli településekre, mert kiürítettük a gázai zsidó telepeket, Gus Katifot. Ki zavar benneteket abban, hogy újraépítsétek Gus Katifot?! Építsetek! Foglaljátok el Gázát! Annektáljátok a területeket! Miért nem teszitek?

Azért nem teszitek, mert tudjátok, hogy ez hiba. És nagyon jól tudjátok, hogy soha nem fogjátok ezt megtenni, mert tudjátok, hogy nem ez a helyes politika. Még ha tiszta szívetekből hisztek is a Nagy Erec Izraelben, és ez nektek a világon a legkedvesebb, akkor is tudjátok, hogy ha területeket annektáltok, akkor elveszítjük egész Izraelt. Nagyon jól tudjátok, hogy elveszítjük a demográfiai többségünket, kisebbséggé válunk, és végső soron elszáll a cionista álom. Tisztában vagytok ezzel. Tudjátok, hogy ez hiba lenne – és ezért nem csináltok semmit! A már évek óta hatalmon lévő miniszterelnök egyszerűen nem tesz semmit. Semmit. Az egyetlen dolog, amit a felszólalásaiban megpróbál elérni, az még egy kis uszítás. Megpróbálja megtalálni a knesszet szélsőségeseit, hogy őket tegye felelőssé minden rosszért. Ez volna Izrael nagy problémája? Tényleg? Két-három knesszet tag, akik olyan nyilatkozatokat eresztenek meg, melyekkel én sem tudok soha azonosulni. Nagyon kellemetlen hallgatnom őket, de nem ez az oka a jelenlegi terrorhullámnak, hanem a politikai irány hiánya.

Egy miniszterelnöknek, és igazi vezetőnek biztosítania kell az izraeli állampolgárok biztonságát, és ilyen biztonság csakis akkor lesz itt, ha különválunk a palesztinoktól. Ha igazi vezető állna itt, az döntéseket hozna. Igazi vezető azonnal megállítaná a ciszjordániai települések költségvetésének túltámogatását, mert értené, hogy ez a program egyszerűen nem folytatódhat, és átirányítaná az összegeket a periféria támogatására, az arab közösség izraeli integrációjának segítésére, és az arra való gondoskodásra, hogy az arab gyerek pontosan olyan izraelinek érezhesse magát, mint a zsidó gyerek, közös izraeli identitással. Ez a valódi együttélés!

A miniszterelnök veszi a bátorságot, hogy arrogánsan uszítson az egész arab társadalom ellen, mondván, hogy “olyan vezetőket kell választaniuk, akik nem uszítanak, akik az együttélést támogatják”. Mit adott, és mit tett a miniszterelnök annak érdekében, hogy az izraeli arabság közösséget érezhessen az izraeli társadalommal? Ez a miniszterelnök, a jobboldali szavazókat ösztökélve, a választások alatt azzal riogatott, hogy “az arabok tömegesen özönlenek a szavazóurnákhoz”. “A baloldali alapítványok buszokkal viszik az arabokat szavazni”, mondta. Mindez uszítás. A miniszterelnök Izrael Állam szétesését okozza. A cionista álom szétesését!

Az utóbbi napokban sokat beszélgettem korombeli telepesekkel, jobboldali fiatalokkal. Megkérdeztem őket, hogy szerintük mi a megoldás. Mi az álmuk? Mi lesz itt 10-20 év múlva? És az egyik folyton visszatérő válasz az volt, hogy mindig támadásoknak leszünk kitéve, mindig terror, háborúk, és katonai akciók ismétlődő hullámai közepette fogunk élni. Hogy ilyen életre ítéltettünk. És én azt mondom nektek barátaim: Izrael országa ennél többet érdemel. Izrael igazi biztonságot, igazi békét érdemel. A fiatalok megérdemlik, hogy tudják: úton vagyunk egy ilyen megoldáshoz. Hogy úton vagyunk egy erős izraeli társadalomhoz, amelynek van jövőképe, nem csak félelme, nem kell kibékülnünk egy ilyen sorssal, az örök háborúval és félelemmel. Muszáj egy másféle valóságra törekednünk és ezt meg is tehetjük, mert a megoldások itt vannak előttünk az asztalon. Csak bátorságot követelnek.

 

Réti Gyöngyi fordítása (Első közlés: frankpeti.net)

Címkék:intifáda, Jair Lapid, Sztav Safir

[popup][/popup]