“A Mazsihisz elutasítja a kirekesztést, Köves Slomó és Deutsch Róbert félrevezető állításait”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az EMIH által a jeruzsálemi vallási bíróságon indított “örökjáradék per” éles nyilatkozatháborút váltott ki az EMIH és a Mazsihisz között. Ennek újabb fejleményeként ma délután a Mazsihisz ismét a nyilvánossághoz fordult.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke

“Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) egy külföldi vallási bíróság előtt támadja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz). Céljuk, hogy az úgynevezett örökjáradékból – amelynek elosztását egy, a három szervezet által aláírt, elfogadott és a Magyar Állam által törvényesített dokumentum rögzít 2012 óta – súlyuknál nagyobb mértékben részesüljenek. Az elmúlt időszakban ezért minden fronton támadják a régió legnagyobb független, modern zsidó egyházát, a Mazsihiszt. A korábban említett vallási bíróság (Bét Din) első tárgyalási napja 2021. május 9-én lesz Jeruzsálemben, annak ellenére, hogy a zsidó egyházak esetében nincsen szó a más felekezetek esetében gyakori vallási hierarchiára, egyetlen jeruzsálemi, izraeli vallási bíróság és bármilyen vallási hatóság sem áll a diaszpóra zsidó felekezetei felett, amelyek önállóak és szabadok” – fogalmaz levelében a Mazsihisz Kommunikációs Osztálya, és a Mazsihisz alábbi közleményét hozzák nyilvánosságra:

“Közel 80 évvel a holokauszt után, Magyarországon újra téma, ki zsidó és ki nem. Az EMIH nevű amerikai hászid csoport vezetője, Köves Slomó és a mellette bábként mozgó Deutsch Róbert, a MAOIH frissen megválasztott elnöke szerint a MAZSIHISZ nem zsidó egyház, mert nem ismeri el a Jeruzsálemi Főrabbinátus Vallási Bíróságának joghatóságát. Köveséknek ennyi elég a listázáshoz. Logikájuk szerint így sem a Mazsihisz taghitközségei, sem tagjai nem zsidók.

Köves Slomó számára ezek szerint nem volt zsidó Schweitzer József főrabbi, nem volt zsidó Raj Tamás, nem zsidó Schőner Alfréd, nem zsidó az utolsó holokauszttúlélő rabbink, Kardos Péter, sem Feldmájer Péter, aki 16 éven át volt a Mazsihisz elnöke. Köves Slomó számára csak az a zsidó, aki olyan, mint ő. Aki úgy öltözködik, úgy hajlong és úgy imádkozik, mint ő. Aki ugyanúgy nem fog kezet a nőkkel, mint ő. Aki azt gondolja, amit ő. Csak az lehet zsidó felekezet, amelyik úgy működik, mint az ő kicsiny közössége.

A MAZSIHISZ elutasítja a kirekesztésnek ezt a különös módját és visszautasítja Köves Slomó és Deutsch Róbert félrevezető állításait: a zsidó világban ugyanis nincs gyakorlata a vallási joghatóság kiterjesztésének!

A bíróság elutasításával kapcsolatos véleménye és demagóg mondatai azért rendkívül súlyosak, mert közben ő is tisztában van azzal, hogy nem mond igazat.  Félrevezeti az országot, félrevezeti a magyar kormányt. Köves pontosan tudja: a zsidó szokásjogban egyik ország Bét Dinje (vallási bírósága), főrabbinátusa, vagy bármilyen testülete sem gyakorol hierarchikus jogot másik ország hitközsége felett.

Az EMIH és a MAOIH szándéka hamis, egyetlen céljuk a vallási köntösbe bújtatott anyagi haszonszerzés. Pénzre van szükségük elképesztő veszteségeik kompenzálására, valódi súlyuknál, jelentőségüknél és tagságuknál jóval nagyobb mértékben.

Tiltakozunk, mert sem a szélsőséges politikai erők, sem Köves nem jelölheti ki önkényesen a zsidók körét. A szélsőséges politika és a fundamentalizmus e találkozásától a Mazsihisz elhatárolódik” – zárul a Mazsihisz közleménye.

[popup][/popup]