A Mazsihisz elnöke izraeli politikusokkal tárgyalt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Jeruzsálemben folytatott hétfőn hivatalos megbeszéléseket dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, aki e hét péntekig tartózkodik a Izraelben. Látogatásának fő célja a magyar zsidóság együttérzésének kifejezése a zsidóságot ért október 7-i vérengzés miatt, továbbá a Mazsihisz beágyazottságának szélesítése, elmélyítése az izraeli belpolitikában.

Gideon Sza’ar izraeli miniszter és Dr. Grósz Andor

Egy nagykövet, egy pártelnök, egy miniszter és egy bizottsági vezető – a Mazsihisz-elnök számára hivatalos megbeszélésekről a hétfői napra jutott bőven. Dr. Grósz Andor, Hersch Tamás, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus közösségi ügyekért felelős európai vezetője azért utazott Jeruzsálembe, hogy részt vegyen a Cionista Világszövetség (WZO) keddi konferenciáján, ezen kívül a Mazsihisz elnöke olyan találkozókat bonyolíthasson le, amelyek révén erősödhet a Mazsihisz ismertsége Izrael legfelső politikai köreiben. A megbeszéléseket ennek érdekében úgy tervezték meg, hogy dr. Grósz Andor kormánypárti és ellenzéki vezetőkkel egyaránt találkozzon – írja a mazsihisz.hu.

Ma elsőként Szentgyörgyi Zoltánnal, Magyarország izraeli nagykövetével folytattak eszmecserét a nagykövetség jeruzsálemi kereskedelmi irodájában. A Mazsihisz elnöke vázolta a diplomata számára a mostani jeruzsálemi útjának főbb céljait: erősíteni a Szövetség izraeli kapcsolatait, szélesíteni a Mazsihisz beágyazottságát a politikai élet vezetőinek körében, és elmondta azt is, hogy a holokauszt 80. évfordulója alkalmából helyesnek tartaná olyan produkciók létrehozását, amelyek magyar és izraeli kulturális szereplők együttműködésével valósulhatnak meg. A találkozón hangsúlyosan került szóba az október 7-i mészárlás, valamint Magyarország folyamatos kiállása Izrael mellett a nemzetközi diplomáciai fórumokon. Elhangzott, hogy a Zsidó Államban Magyarország megítélése igen pozitív, éppen az említett, Izrael melletti kiállás eredményeként.

Innen a Knesszetbe, az izraeli törvényhozásba vezetett az út, ahol az első megbeszélés Avigdor Lieberman volt miniszterrel, az Izrael Beiteinu párt vezetőjével folyt le. A tárgyalás oroszul zajlott, mivel a politikus 1958-ban a Szovjetunióban született, és 20 éves koráig ott is élt, míg dr. Grósz Andor  annak köszönheti orosznyelv-tudását, hogy ott szerzett orvosi diplomát.

Avigdor Liberman

A jobbodali Lieberman az izraeli nagypolitika egyik jellegzetes alakja, aki több tárcát vezetett már, betöltötte a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is, legutóbb pedig védelmi miniszter volt Benjámin Netanjahu alatt. Pártja a mostani felmérések szerint jelentős tényező, ha holnap lennének a választások, akár tíz mandátumot is szerezhetne.

Dr. Grósz Andor, Hersch Tamás és Ligeti András találkozott tegnap Juli Joel Edelsteinnel, a Külügyi és Védelmi Bizottság elnökével is, aki  Izraelben és a Likudban olyan széles népszerűségnek örvend, hogy sokan Netanjahu utódját látták/látják benne. Liebermanhoz hasonlóan ő is a Szovjetunióból alijázott (az ottani megpróbáltatásai külön regényt érnek), ő is több kormányban volt miniszter, és két alkalommal betöltötte a házelnöki tisztséget is.

Juli Edelstein

Miután a most zajló háború miatt a Külügyi és Védelmi Bizottság igen fontos testületnek számít, Edelstein irodája előtt ismét egymásnak adják a kilincset a különböző delegációk (…) A találkozón szabatos összefoglalót adott arról, hogy a nagyhatalmak és a térség országai miképpen viszonyulnak Izraelhez és Izrael háborújához.

A leghosszabb – a Mazsihisz aktuális ügyeit érintően pedig a legtartalmasabb – a Gideon Sza’ár miniszterrel folytatott megbeszélés volt. Beni Gantz és Gadi Eisenkot mellett ő az az ellenzéki politikus, aki belépett a háború miatt létrejött nemzeti egységkormányba.

Sza’ár a megbeszélésen feltűnően komoly érdeklődést mutatott Magyarország és a Mazsihisz iránt, és ő is megerősítette, amit Szentgyörgyi nagykövet hétfő reggel elmondott: Magyarország az elkötelezett Izrael-párti politikája miatt nagy tiszteletnek örvend.

Dr. Grósz Andor elmondta neki, hogy a Mazsihisz nagy örömmel vendégül látja, mire Gideon Sza’ár közölte, hogy idén feltétlenül el szeretne látogatni Magyarországra. A találkozó egyik fontos eredménye az volt, hogy a miniszter és az elnök áttekintették azokat a folyamatban lévő ügyeket, amelyekben a Mazsihisz számíthat izraeli partnerei támogatására. Ennek kapcsán Gideon Sza’ár azt mondta, hogy latba veti politikai kapcsolatait annak érdekében, hogy ez a támogatás megvalósulhasson.

[popup][/popup]