A magyar származású Jair Lapid lesz Izrael átmeneti kormányának miniszterelnöke

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Miután Naftali Bennett izraeli miniszterelnök nem tudta biztosítani a koalíciós többséget a Kneseztben, leköszön. A koalíciós megállapodás szerint Jair Lapid, eddigi külügyminiszter lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

Jair Lapid

Jaír Lapid, az izraeli Jes Atid (Van Jövő) mozgalom vezetője magyar származású újságíró, politikus, aki szolgált már miniszterként Izraelben.

Édesapja Tomi Lapid (Lampel Tamás) szintén szolgált Izrael minisztereként, szerbiai születésű magyar zsidó volt, Budapesten élte túl a vészkorszakot, jelentős újságírói pályát futott be, az izraeli köztévé elnöke is volt.

Jair Lapid követte apja pályáját, újságíró, tévés személyiség lett és tudatában van édesapja örökségének, akiről könyvet is írt. Igen mély és összetett a kapcsolata Magyarországgal, amiről a magyar Országházban 2013-ban beszédet is mondott.

“Izraelben az idősebb Lapid a magyar ajkú közösség fontos pillére, egyben korszakalkotó centrista politikus volt” – emlékeztetett a korábbi kormány megalakulásakor Csepregi Zsolt, az Antall József Tudásközpont nemzetközi igazgatóhelyettese.

A Lapid vezette átmeneti kormány két pártelnök-minisztere is magyar származású, Beni Ganz védelmi miniszter, továbbá Merav Michaeli közlekedési miniszter a Munkapárt vezetője. Mindkettejüket szoros viszony fűzi Magyarországhoz.

Beni Ganz (a Kék-Fehér párt listavezetője, aki korábban az Izraeli Véderők vezérkari főnökeként szolgált) édesapja Nahum a székelyföldi Szovátáról származik, édesanyját, Weiss Málkát Mezőkovácsházáról deportálták Bergen Belsenbe 1944-ben.

A munkapárti Merav Michaeli nagyapja Kasztner Rezső volt, a kolozsvári cionista újságíró, az Új Kelet munkatársa, aki a Holokauszt idején a cionista embermentésben tevékenykedett Magyarországon.

Kasztner tevékenységét, alkudozását a nácikkal, és a megmentettek kiválogatásának szempontrendszerét számos vita övezte Izraelben, melynek aktuálpolitikai okai is voltak, s végül egy szélsőjobboldali merénylő oltotta ki életét. (Kasztner Rezsővel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják).

Az izraeli ellenzék már a héten be akarja nyújtani a parlament feloszlatásáról, és az új választások kiírásáról szóló javaslatát.

“Olyan kormányt fogunk alakítani, amely helyreállítja Izrael állampolgárainak nemzeti büszkeségét” – nyilatkozta az ellenzéki jobboldali Likud élén álló Benjámin Netanjahu választási győzelme esetére.

Izraeli sajtóértesülések szerint azonban leghamarabb csak október 25-én kerülhet sor a választásra.

[popup][/popup]